Tarihî Bina Sahiplerinin Bürokrasi Çilesi Bitiyor



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarihî mekânların korunması ve vatandaş ile bakanlık arasında köprü oluşturmak amacıyla, bünyesinde Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEP) kurdu. Tarihî mekân sahiplerini bilinçlendirme çalışmalarını da yürüten KUDEP, bürokratik engelleri ortadan kaldırarak, vatandaşın hizmetini kolaylaştırıyor.

Büyükşehir, tarihî evlerin korunmasında yardımcı olacak
Binasını orijinaline uygun onarmak isteyenlere yardımcı oluyor. Tarihî Mekânlar ve Kent Estetiği Müdürlüğü tarafından oluşturulan KUDEP, tarihî mekânlar konusunda vatandaşı bilgilendiriyor. Şu ana kadar İzmit'te iki, Gölcük Saraylı köyü, Tavşancıl, Gebze ve Değirmendere'de tarihî mekân sahipleriyle toplantı yapılarak izlenmesi gereken yollar anlatıldı. Toplantılarda vatandaşlar küçük bir işlem için bile aylarca bekletildiklerinden dert yandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kocaeli'nde tescilli 650 eser içinde, ev konumunda olan 450 binanın sahipleri, KUDEP tarafından tek tek belirlendi. Bina sahiplerinin onarım, bakım, restorasyon işleri için gösterilen her çabayı destekleyen KUDEP, basit boya, çatı tamiri gibi işlemlere izin verme yetkisine sahip. Bu tür basit işlemler için vatandaşın aylarca bakanlık onayını beklemesi gerekmiyor. Onaylı projelerin uygulamasını denetlemek ve tamamlananlar hakkında görüş vermek, Koruma Yüksek Kurulu veya Bölge Kurulu'nun kararlarına aykırı uygulamaları denetleme yetkisi olan KUDEP, tarihî yapı sahiplerine bakım ve onarım işlerinde büyük kolaylık sağlıyor. Binasını onarmak isteyen kişilere, onarımın tahmini tutarı ve teknik rapor hazırlayan KUDEP, bu sayede vatandaşın yükünü de hafifletiyor. Hazırlanan raporlar doğrultusunda vatandaşlar, onarımı yapılacak olan binalar için bakanlık tarafından verilen 50 bin YTL ile 200 bin YTL arasında değişen restorasyon yardımını bu raporlarla alabiliyor.