Tarihi Binada Döner Kokusu



Sirkeci’de bulunan ve 1880’li yıllarda yapıldığı sanılan eski Sümerbank binası, 1999 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kullanımında. Bakanlık restore ettirdiği binaya İstanbul Telif Hakları Sinema Müdürlüğü, 7 ayrı kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge müdürlüğü ile Döner Sermayeler İşletmeleri Merkezi (DÖSİM) Müdürlüğü’nü yerleştirdi. Ancak binanın ana girişinde güvenlik önlemi olarak turnike ve X-Ray cihazı bulunmuyordu.

Aldıkları kararlar nedeniyle zaman zaman tepki çeken koruma kurulları üyeleri, binada güvenlik konusunda endişe yaşıyordu. Bakanlığın bütçe yetersizliği nedeniyle binanın turnike ve X-Ray cihazı eksikliği giderilemedi.

Binada, güvenlik görevlilerinin bulunması planlanan ana kapının sağ tarafındaki 6 metrekarelik alana Malatya Pazarı şirketi talip oldu ve kiracı olmak istedi.

Çivi çakmak için bile izin gerek

Hatta kiranın dışında binanın ihtiyacı olan ve her birinin fiyatı 2400 ila 2800 TL arasında değişen 2 turnike ile piyasada 22 ila 26 bin TL arasında satılan X-Ray cihazını yaptıracağını bildirdi. Tarihi binaya çivi çakmak için bile 4. Numaralı Koruma Kurulu’ndan izin alınması gerekirken, döner büfesi faaliyete geçti ve et kokusu tüm binaya yayılmaya başladı. Daha önce binada eski olduğu için yenilenmesi istenen klimalara “görünümü bozar” gerekçesiyle izin vermeyen Koruma Kurulu’nun döner büfesiyle ilgili olarak harekete geçmemesi bina sakinlerinin tepkisini çekti.

"Dönerci açıldığını bilmiyordum"

DÖSİM Merkez Müdürü Tuyluoğlu konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Cafe Babıali adı altında daha önce binanın altında, kapının sağ tarafında kalan büyük alanı biz işletiyorduk. Ayda 5 bin lira zarar ediyorduk. Burayı yöresel yiyecekler satması için Malatya Pazarı’na 20 bin TL artı KDV’ye kiraladık. Burayı kebapçılar çok istedi ama biz tarihi binaya yakışmaz gerekçesiyle vermedik. Şu an dönerci açıldığını öğrendiğim yerde ise temizlik malzemeleri depolanıyordu. Burayı değerlendirelim istedik. Aylık 1500 TL karşılığında yine Malatya Pazarı’na verdik.

Aynı mekan üzerinde olduğundan kurul kararı alma ihtiyacı hissetmedik. Ancak döner satıldığını bilmiyordum. Yine yöresel yiyecekler satılacak düşüncesindeydim. Siz arayınca dönerci olduğunu öğrendim. Sahipleriyle görüştüm hemen kapatacaklar. Biz kendilerinden turnike talep etmedik. Onlar 'Binanın ihtiyacı var, biz gönüllü yaptıralım' dediler".

129 yıllık bina

Sirkeci’deki Sümerbank binasının 1880’li yıllarda inşa edilmiş olabileceği tahmin ediliyor. Credit General Otoman (İtibar-ı Umumi Bankası) tarafından yapıldığı düşünülüyor. Banka, 1899 yılında tasfiye edilince, binayı Anadolu Demir-yolları Şirketi kullanmaya başladı. Sümerbank ise 1933 yılında binaya yerleşti. 1999’da ise bina Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi.