Tarihî Camilerin Dış Cepheleri Kimyasal Maddeyle Temizlenecek

Dış cepheleri kirlenen tarihî camiler kimyasal maddelerle temizlenecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmaya göre ilk etapta İstanbul’daki 715 vakıf camisinin dış cephesi temizlenecek. Daha sonra tüm Türkiye’deki camiler temizleme programına alınacak. Yapılara zarar verilmesini engellemek için temizlik işlemleri, Koruma Bölge Kurulları ile Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü’nden alınacak rapor doğrultusunda gerçekleştirilebilecek.

Tarihî eserlerin dış yüzeyleri için son yıllarda özellikle sıvı su ile temizlenme yöntemi kullanılıyor. Ancak sıvı su tam bir sonuç vermiyor. Eserlerin bazı bölümleri kirli kalabiliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu durumun önüne geçebilmek için hem su püskürtme yöntemini, hem de kimyasal maddeleri kullanarak camilerde temizlik yapacak. Genel müdürlük, örnek olarak ilk etapta İstanbul’da Tophane Meydanı’nda bulunan tarihî Kılıç Ali Paşa Camii’nin cephe temizliği ile ilgili kurullara rapor hazırlattı. Medrese, türbe, hamam ve küçük külliyeden oluşan cami 1580-1581 tarihinde Kaptan-ı Derya olan Kılıç Ali Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılması bakımından önemli bir eser. Yapılan incelemelerden sonra, caminin taş yüzeyinde rüzgar, yağmur gibi atmosferik koşullar ve hava kirliliği sonucu gazların oluşturduğu toz, is, alçıtaşı oluşumu gibi kirlilik tespit edildi. Bazı yerlerde çıkan bitkilerin köklerinin büyümesi, bazı yerlerde de metallerin oksitlenmesi sonucu meydana gelen hacim büyümesinin taşlarda kırılmalara sebep olduğu ortaya çıktı. Ayrıca yapının bazı bölümlerinde de taşlarda oyulma, kabuklanma biçiminde bozulmalar olduğu belirlendi.

Koruma Kurulu’nun raporuna göre, Kılıç Ali Paşa Camii’ndeki kirlilik taş yüzeye spreyleme usulü su kullanılarak giderilecek. Suyun etkisi ile yumuşayan kirler plastik tırnak fırçası yardımı ile arındırılacak. Bu yöntemle çıkmayan kirlere ise lokal olarak yüzde 10’luk amonyum karbonat çözeltisi, kağıt hamuruna emdirilip taş yüzeyine kompres yapılacak. Üstleri plastik örtü ile kapatılıp bir iki saat bekletildikten sonra su ve plastik tırnak fırçası kullanılarak kirlerin çıkması sağlanacak. İlk uygulamada istenilen temizliğin elde edilmemesi durumunda aynı uygulama üç kez daha tekrar edilebilecek. Kılıç Ali Paşa Camii için hazırlanan bu temizlik yöntemleri diğer yapılarda da uygulanacak.