Tarihi Çarşıya Nostaljik Makyaj



İzmir’in simgesi adeta kabuk değiştiriyor. Yerli-yabancı binlerce turistin de akın ettiği tarihi bölge, cephe yenileme çalışmalarıyla orijinal kimliğine kavuşuyor

Özgün görünümüne kavuşuyor

‘Kemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi’ kapsamında, Havra Sokağı’ndan Şadırvanaltı Camii’ne kadarki bölümü içeren dördüncü etap çalışmaları da dört ay içinde tamamlandı. 165 metrelik bölümde, tarihi dokuya aykırı tüm eklentiler kaldırıldı. Sıva ve boyalar, özgün yapıya uygun olarak yenilendi; cumba, kepenk ve doğrama gibi ahşap yüzeyler onarıldı. Görüntü kirliliği yaratan tabelalar ve ışıklı panolar kaldırıldı.

Daha önceki üç etapta yapılanlar

Eylül 2007’de başlayan ilk etapta Kemeraltı’nın Konak girişinden itibaren 215 metrelik mesafedeki binaların cepheleri yenilenmişti. İkinci etapta, Kemeraltı Camii’nin yanındaki sebilin bulunduğu 853 Sokak’tan, Başdurak Camii’ne kadarki 93 parselde çalışma yapılmıştı. Üçüncü etap kapsamında ise 875 Sokak ile 919 Sokak köşesinden Havra Sokağı’na kadar olan, 190 metre uzunluğunda ve 101 parselden oluşan bölüm yenilenmişti.

Beşinci etap onay bekliyor

Projenin 5’inci etabı için, İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nden onay bekleniyor. Bu etap, Şadırvanaltı Camii ile Eşrefpaşa Caddesi’ni birbirine bağlayan 912 Sokak’ta yer alan 88 parseli kapsıyor.