'Tarihi Değil' Diyen Mimarmış



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Sultanahmet'teki tarihi kalıntılar üzerine yaptığı restoran inşaatının mimarı Muharrem Hilmi Şenalp "O duvarın tarihi olup olmadığına ben karar verdim. 'Duvar kalkacak' dedim ve projemi öyle çizdim" dedi. Şenalp hatanın, kendisinin çizdiği projeyi İBB'nin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na vermemesinden kaynaklandığını da savundu.

"Tarihini gömen ülke" başlığıyla Milliyet'in manşetten duyurduğu kaçak restoran inşaatının proje sorumlusu Şenalp bilgi verdi. Yıktıkları duvarın tarihi değeri olmadığını savunan Şenalp şunları söyledi:

'1950'lerde yapılmış'
"Söz konusu duvar çimento ile çevreden toplanan taşlarla yapılmış bir duvardı. 1918 yılında çekilmiş hava fotoğraflarından burada bir yapının olduğu gözüküyor. Ancak o yapı burada bizden önce yapılmış olan yapıdan daha dar bir yapı. Daha önce yapılan binanın inşaatında kullanılan malzemeden anladığımıza göre tahminen 1950'lerde yapılmış. Bu bina, 1918'de çekilmiş hava fotoğrafında gözüken yapıdan daha geniş yapılmış. Tahminen orjinal bina yıkılmış yerine betonarme bir bina yapılmış ve daha sonra da önüne tarihiymiş izlenimi veren bir duvar örülmüş."

'Kurul'a sorulmalıydı'
"Duvarın tarihi değeri olup olmadığına kimin karar verdiğini" sormamız üzerine Şenalp, şunları söyledi:"O duvarın tarihi olup olmadığına ben karar verdim. Projemde de o duvarı çizmedim. Rölövesinde o duvar gösterilir, restorasyon projesinde de kaldırılarak orada ne yapacaksanız, o gösterilir. Rölöve mevcudun tespitidir. Restorasyon da ne yapacaksanız odur. Ben o duvarı kaldırdığım için 'Oradaki gecekondularla beraber, muhdesler (sonradan yapılan) de temizlenecek' diye yazmışız projemizin üzerine. Onların hepsini temizlemiş atmışlar. İşin özü bu. 'Hangi uzman karar verdi' deniyor. Zamanında Kurul'a müracaat edilseydi bunların hiçbiri başımıza gelmezdi. Benim itibarımı kim yerden kaldırır, bu hiç kimsenin de umurunda değil."
Tek yanlışın projenin zamanında Kurul'a sunulmaması olduğunu, bunun dışında bir kusurun bulunmadığını belirten Şenalp, projenin Kurul'a sunulmaması ve Kurul kararı olmadan müteahhidin işe başlatılmasının sorgulanması gerektiğini söyledi.