Tarihi Doku Hünerli Ellerde Şekillenecek



Hatay'da tarihi dokuyu canlandırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla restorasyon alanında eleman eksikliğini gidermek amacıyla işsizler, vasıflı hale getiriliyor.

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentte binin üzerinde tescilli bina ve eski yapının bulunduğunu, ancak bunların bakımsızlık nedeniyle çürümeye terk edildiğini söyledi.

Son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, valilik tarafından yürütülen çalışma kapsamında her kurum ve sivil toplum örgütünün bir bina alarak restorasyon yapmasının sağlanmaya çalışıldığını ifade eden Savaş, bu kapsamda eski tarihi dokunun turizme kazandırılmasına çalışıldığını kaydetti.
Kentte, restorasyon elamanı konusunda ciddi sıkıntı bulunduğunu vurgulayan Savaş, bu kapsamda İŞKUR İl Müdürlüğü, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği yaptıklarını 'Restorasyon Elemanı Yetiştirme Projesi' başlattıklarını belirtti.

Proje kapsamında Antakya Belediyesi Makine İkmal Müdürlüğünde 'Kent Atölyesi' oluşturulduğunun altını çizen Savaş, şöyle devam etti:

''Çalışma kapsamında tescilli binaların restorasyonunda çalıştırmak üzere ahşap ve demir işçiliği ile taş oymacılığı kursu açtık. Kursa İŞKUR'a kayıtlı 40 işsizi aldık. Eğitimin süresince de elamanlar, restorasyon çalışması yapılan evlerde eğitim görecek. Böylece kentimizdeki atıl durumdaki, çürümeye terk edilmiş eski yapıları tekrar canlandırıp, turizme kazandıracağız. Projeyle tarihi dokumuz hünerli ellerde şekillenecek. 4 ay sürecek kurs sonunda kursiyerlerimizi kentimizdeki restorasyon işlerinde istihdam ettireceğiz''.

Savaş, projeyle vasıflı elemanlar yardımıyla tarihi dokuyu yeniden kazanarak gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını kaydetti.

İŞKUR İl Müdürü Ahmet Bulanık da, projeyle kentte büyük bir eksiklik olan restorasyon elamanı sorunun çözüme kavuşacağını söyledi. Eleman eksikliğini giderme konusunda daha önce Mimarlar Odası Hatay Şubesi ile çalışma yaptıklarını ifade eden Bulanık, bu kapsamda 20 kişiye eğitim verilerek, restorasyon konusunda vasıflı hale getirildiğini belirtti.

Proje kapsamında kursiyerlere günlük 15 lira ücret ödediklerini, ayrıca sigorta yaptıklarını vurgulayan Bulanık, yetişmiş elemanların kentteki tescilli yapıların onarımı konusunda çalışacağını söyledi.