Tarihi Eserler Müze Bekliyor



Nevşehir’in Derinkuyu İlçesi’ne bağlı Özlüce Köyü’nde, ilk Hıristiyanlık dönemine ait yeraltı şehrinden çıkarılan tarihi eserler, yer sıkıntısı nedeniyle yeraltı şehri girişinde sergileniyor.
Özlüce Köyü Muhtarı İsmail Demir, 1997 yılında Nevşehir Valiliği’nin katkıları ile ilk Hıristiyanlık döneminde, toplanma merkezi olarak kullanılan yeraltı şehrinin gün yüzüne çıkarıldığını ve yeraltı şehrinde çok sayıda tarihi eser bulunduğunu belirtti.




Yeraltı şehrinden çıkarılan tarihi eserleri yer sıkıntısı nedeniyle ancak yeraltı şehrinin girişinde sergileyebildiklerini anlatan Demir, “Yeraltı şehrinden, ilk Hıristiyanlık dönemine ait değirmen taşı, kapı koruyucu, bulgur değirmeni, gülleler gibi o dönemki kent yaşamının izlerini taşıyan eserler ile 18. yüzyılda bölgede yaşayan Rumlar ve Osmanlılar dönemine ait pencere kapağı, yağmur oluğu, tuvalet taşı, at ve kağnı arabaları tekerlekleri gibi tarihi eserler bulundu. Bu eserler bölgeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Yer sıkıntısı nedeniyle tarihi eserleri ancak yeraltı şehrinin girişinde sergileyebiliyoruz” diye konuştu.
Kapadokya bölgesinin en önemli yeraltı şehirlerinden birine sahip olan köylerinin tanıtımının yeterince yapılamadığından yakınan Demir, yeraltı şehrinden çıkarılan tarihi eserlerin sergilenebileceği bir müze yaptırılması için yetkililerin katkısını beklediklerini kaydetti.