Tarihi Eserler Restorasyonunu Üstlenecek İşadamlarını Bekliyor

Yürürlüğe giren 5035 sayılı kanun çerçevesinde ‘Restore Et–İşlet–Devret’ modeli ile vakıf eserlerinin tekrar turizme kazandırılması amaçlanıyor.

Ayrıca tarihi yapıların onarımını yapmak isteyen işadamlarının harcamaları vergiden düşecek. Gaziantep’te de Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Dayı Ahmet Ağa Konağı, Gümrük Hanı, Tütün Hanı, Buğday Hanı, Zincirli Bedesten, İhsan Bey Camii Kasteli, Pişirici Mescidi, Yüzükçü Hanı, Ahmet Çelebi Kasteli, Musevi Havrası gibi bir dizi eser için teklif bekliyor. Vakıflar Bölge Müdürü Felemez Yakut, hayırseverlerin girişimcilerin bu yönde yaptıkları her türlü yardımın yıllık beyannamede bildirilen gelirden düşüldüğünü ifade etti.

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Geylani de, söz konusu yasa öncesinde harabe halindeki tarihi Millet Hanı’nı restore ederek, örnek bir davranış sergiledi. Geylani, ‘yık kurtul değil, yap kurtar’ sloganı ile hareket ettiklerini vurgulayarak, bu düşüncenin maddi durumu iyi olan bütün kesimlerce benimsemesi gerektiğini söyledi. Geylani, şunları söyledi: “Geç de olsa böyle bir yasanın çıkması sevindirici. Ama her nedense Vakıflar Bölge Müdürlüğü, bu meseleyi kentin gündemini taşımıyor. Ben belirtilen yasa hakkında bilgi edinmek istedim. Ancak sağlıklı bir iletişim kuramadım. Gaziantep’te harabe halinde yüzlerce eser var. Kimsenin adı geçen kanundan haberi yok. Ben inanıyorum ki bu durum bilinse, çok sayıda tarihi yapı kurtarılmış olacaktır.”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bir yangın sonucu büyük hasar gören ve atıl bir hale gelen tarihi Şıra Hanı’nı restore ederek kültüre kazandırdı. Güneydoğu’nun en büyük kervansarayı özelliğini taşıyan hanın bundan böyle otel veya dükkan olarak değerlendirilmesi amaçlanıyor. 1885 yılında Halep Valisi Cemil Paşa’nın emriyle yapılan ve geçmişte fıstık, üzüm ve incir gibi yerli ürünlerin pazarı olarak hizmet veren Şıra Hanı daha sonra değişik ticari amaçlarla kullanıldı. Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Zafer Okuducu, bir kentin kimliğini tarihi yapıların ortaya koyduğunu açıkladı.