Tarihi Evler Kurtarılacak

Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından oluşturulan 15 kişilik ekip, Sinop'un tarihi dokusunda büyük öneme sahip, içlerinde büyük konakların da bulunduğu 40'a yakın tarihi ev üzerinde çalışmaya başladı.

Fakültenin Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işık Aksulu başkanlığında 14 yüksek lisans öğrencisinin yer aldığı çalışmalarda, tarihi evlerin iç ve dış ölçümleri yapıldı. Eski Sinop evlerinin toplu olarak bulunduğu Tarihi Kuru Çeşme Sokak'ta yoğunlaşan çalışmanın şehir merkezindeki tarihi dokunun korunmasında can simidi rolü üstlenmesi bekleniyor. Sinop'ta korunması gereken çok önemli tarihi evlerin olduğunu, çalışmanın bu yönüyle oldukça önem arz ettiğini söyleyen Doç. Dr. Aksulu, 'Yüksek lisans öğrencilerimiz ile birlikte koruma çalışması yapmaktayız. Halkımıza tarihi evleri korumanın ne anlama geldiğini örnekler ile anlatmaya çalışacağız. Zaman içerisinde evlerimiz kurtarılmış olacak. Tarihi mirasın artık insanlara tanıtılması ve korunması şart. 1973 yılından bu yana hızlı bir bilinç gelişmekte. Burada da bunun sağlanması gerekiyor' dedi.

Çalışmalarla yakından ilgilenen Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer ise 'Arkadaşlarımıza tarihi dokuya sahip çıkmada öncü rol oynadıkları için teşekkür ediyorum. Sayın Valimiz bu konuda hassas davranıyor. Biz de elimizdeki imkanları kullanarak, Sinop'taki tarihi dokuya sahip olmak için uğraşıyoruz' diye konuştu.