Tarihi Evlerden Butik Otellere

İzmir’in Tire ilçesinde 18. yüzyıldan bu yana zamana karşı direnen tarihi evler, butik otele dönüştürülecek. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin bu çerçevede hazırladığı proje uyarınca ilk olarak ilçedeki tarihi Gülcüoğlu Konakları’nın butik otele dönüştürülmesi çalışmalarına başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projenin işlerlik kazanabilmesi amacıyla 340 bin YTL ödenek ayırdığı bildirildi.

Tire Belediye Başkanı M. Sıtkı İçelli, ilçenin geleceğinin turizmde olduğunu, buna yönelik projelere ağırlık verdiklerini söyledi. Bu doğrultuda 18. yüzyıldan itibaren zamana karşı direnen Tire evlerini ele aldıklarını ifade eden İçelli, evleri en kısa zamanda aslına uygun restore ederek, 8-10 odalı butik evlere dönüştürmeyi planladıklarını söyledi. Girişimcileri, hazırlanan projeyi örnek alarak çalışmalara katılmaya çağıran İçelli, otellerde 200 yıl önce kullanılan Tire’ye özgü eşyaların sergileneceğini belirtti.

Hepsi koruma altında
İlk aşamada yıllardır butik otel olmak amacıyla bekleyen tarihi Gülcüoğlu Konakları’ndan işe başladıklarını söyleyen M. Sıtkı İçelli, şöyle dedi: “Geçmişin mimari özelliklerini bugüne taşıma gayreti içindeyiz. Tire, günümüze kadar gelebilmiş yapılarıyla ve mimari açıdan eski kent yerleşiminin bozulmamış olmasıyla adeta bir anıt kent özelliğini taşımaktadır. Tire’de tarih ve kültür değeri olan yüzlerce ev var. Bunların birçoğu tescilli ve koruma altında. Öncelikle biz Gülcüoğlu Konakları’nı ele aldık.’’

İçelli, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin, Gülcüoğlu ailesiyle Tire Belediyesi arasında yapılan protokol çerçevesinde basit onarımına başlanan Gülcüoğlu Konakları’nın butik otel olarak projelendirildiğini ifade etti.

İlk etapta buradaki 2 konağın restore edileceğini kaydeden İçelli,projenin ihale çalışmasını başlattıklarını söyledi. İçelli, konakların restorasyon ve dekorasyon çalışmaları için emlak vergilerinden bakanlık tarafından kültür ve tabiat varlıklarını koruma için ayrılan paylardan faydalanmak amacıyla İzmir Valiliği’ne başvurulduğunu, bu doğrultuda 340 bin YTL’nin ayrıldığını belirtti.