Tarihi Galata Kulesi Tasarımla Şenlendi



Benim de yönetim kurulunda yer aldığım Moda Tasarımcıları Derneği'nin düzenlediği Galata Moda Günleri üç gün boyunca Galata Kulesi civarını şenlendirdi. Moda Tasarımcıları Derneği'nin hayata geçirilen ilk önemli projesi Galata Moda, bölgenin tarihi dokusu içinde profesyonel ve genç tasarımcıları bir araya getirip ilginç bir etkinliğe imza atmış oldu.


Beyoğlu Belediyesi'nin desteği ile gerçekleşen etkinlikte değişik üniversitelerden gelen tasarım bölümü talebeleri de üç gün boyunca jean kumaştan tasarlanmış önlükleri ile standlarda gönüllü olarak çalışıp bizlere yardım etti. Bendeniz de bu etkinlik için arkadaşım Baran B. Baran'la birlikte B.A.B adı altında özel olarak hazırladığımız tişört koleksiyonunu ziyaretçilere sundum. Karşı karşıya olduğumuz küresel ısınma tehlikesine olan duyarlılığımızı, tema olarak işlediğimiz 'Yüreğinizdeki buzları eritin, kutuplardakini değil' sloganı ile mini koleksiyona yansıttık.

Modada, rekabet içinde birlik
Bahar Korçan'ın başkanlığında 16 Nisan 2006'da kurulan Moda Tasarımcıları Derneği geçtiğimiz yıl beni de aralarında görmek istediklerini söylediklerinde hiç düşünmeden kabul ettim. Paris, 1920'li yıllarda Chambre Syndical de la Haute-Couture adı altında bir dernek kurup tüm modacıları bir araya getirerek 'rekabet içinde birlik' sloganı ile birlikte haraket etmenin, doğru ve yararlı olduğunu tespit etmişti. New York, Londra ve Milano gibi moda merkezlerinde de tasarımcı ve firmalar bu tip dernekler kanalı ile tüm etkinliklere, fuarlara ve defilelere katılabiliyor.

Türkiye'nin belirli düzeyde eğitim görmüş, evrensel boyutta düşünebilen tasarımcılarının bir araya gelerek 'birlik' nosyonunu bir çatı altında gerçekleştirmiş olması son derece takdir edilecek bir fikir. Ben de, uzun yılları kapsayan Paris tecrübemi genç arkadaşlarıma aktarmaktan haz duyuyorum.

Arzu Kaprol, Hakan Yıldırım, Hatice Gökçe, İdil Tarzi, Özlem Süer ve Ümit Ünal'ın Bahar Korçan'ın başkanlığında kurduğu dernek kısa zamanda yol alarak birlik ve beraberliğin rekabeti perçinlediğini ispat edercesine birçok projeyi hayata geçirebilecek konuma geldi. Dernek, eğitim amaçlı 'bilinçlendirme seminerleri' düzenleyerek Türkiye'nin birçok bölgesinde tasarım eğitimi veren üniversitelere destek veriyor.

30 Ağustos-1 Eylül 2007 tarihleri arasında gerçekleşecek olan İstanbul Fashion Labb ise Moda Tasarımcıları Derneği'nin en önemli projelerinden biri olacak. Uluslararası platformda dünya moda takvimine girerek moda dünyasını İstanbul'a çekmeye çalışan derneğimiz, İstanbul'un bir moda merkezi haline gelmesini hedefliyor.