Tarihi Hamam Hissedar Kurbanı



İstanbul ’un Osmanlı döneminden kalma en eski eserlerinden olan 511 yıllık tarihi Çardaklı Hamamı, bakımsızlıktan yok olma tehlikesi yaşıyor. Hisselerinin yüzde 38’i Fahrettin Kerim Gökay Vakfı’na ait tarihi yapı, diğer hissedarları ortaya çıkmadığından kurtarılamıyor. Kapı Ağası Hüseyin Bey tarafından 1503’te Kadırga’da inşa ettirilen hamam kaderine terk edildi. Çatısında otların bittiği, duvarlarında çatlakların oluştuğu tarihi eser harabeyi andırıyor.

Bilen var mı?
Milliyet'te yer alan haber şöyle: Fahrettin Kerim Gökay Vakfı’ndan bir yetkili, eserin 250 hissedarı daha olduğunu ancak bu hissedarlara ulaşılamadığını söylüyor. Bu nedenle restorasyon yapılamadığını belirten yetkili, “ Çardaklı Hamamı’nda kimin kaç hissesi olduğunu tapu kayıtlarında bulamadık. Bu konuda bilgisi olan varsa bize ulaşsın. 40 yıldır diğer ortaklara ulaşamadık. Hamamın diğer vârisleri ortaya çıkarsa restorasyon olabilir” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Kimse bakmıyor
Harabeye dönen Çardaklı Hamamı , sokak hayvanlarının meskeni haline gelmiş. Vakıflar Genel Müdürlüğü, tarihi hamam şahıs malı olduğundan restore etme hakkına sahip değil. Yapının 30 yılı aşkın süredir kapalı tutulduğu ve bakımsızlıktan yok olmak üzere olduğu biliniyor. Tarihi hamamın durumu 2015’te Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) tarafından Koruma Kurulu’na bildirilmişti.