Tarihi Hamamın Yerine Alışveriş Merkezi



Klasik Türk müziğinin en önemli bestekarlarından İsmail Dede Efendi’nin ailesine ait olan Acemoğlu Hamamı’nın bulunduğu yere alışveriş merkezi yapılıyor.İnşaatı yapanlar, hamamı koruyacaklarını iddia ediyorlar.

Klasik Türk Müziği’nin 19. yüzyıldaki en önemli bestecilerinden Dede Efendi’ye ‘Hammamizade’ lákabını kazandıran Fatih Şehzadebaşı’ndaki tarihi Acemoğlu (Acemi Oğlanlar) Hamamı’nın bulunduğu yere alışveriş merkezi yapma izni verildi. Hamam, 1826’da ortadan kaldırılan Yeniçeri Ocağı’ndan bugüne ulaşan tek yapı olma özelliğine de sahip. Şehzadebaşı’ndaki tarihi Acemoğlu Hamamı’nın bulunduğu alandaki inşaat çalışması, 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’nun onayıyla başlatıldı.

İnşaat sırasında hamamın ayakta kalıp kalmayacağı, sanat tarihçilerinin yanı sıra müzik çevrelerinde de merak konusu oldu. Alper Yüksel ve ortaklarınca yaptırılan alışveriş merkezinin denetimiyle görevli Foy Yapı Denetim Limited Şirketi’nin yetkililerinin verdiği bilgiye göre, alışveriş merkezi inşaatı sırasında hamam korunacak. Yetkililer, yeni binanın yapının etrafını çevireceğini, ancak orijinal kubbenin görüneceğini iddia ediyor.