Tarihi Han ‘Tuz’ Tehdidinde

Kayseri’deki tarihi Vezir Han’da faaliyet gösteren dericilerin kullandığı tuzun, han duvarlarını yıprattığı belirlendi.
Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, hanın boşaltılarak turizm amaçlı kullanılmasını kararlaştırdı.
1727 yılında Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan Cami Kebir Mahallesi’ndeki Vezir Han, alt katında yaş deri, bağırsak ve yün, üst katında ise halı ve kilim satan esnafı konuk ediyor.
Otantik görünümüne rağmen deri ve yünlerin yaydığı koku nedeniyle turizm amaçlı kullanılamayan tarihi handa, Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile İl Çevre Müdürlüğü tarafından inceleme yapıldı. İnceleme sonucu, kokmaması için deri ve bağırsaklara atılan tuzun, han duvarlarındaki taşları erittiği belirlenerek, dericilik faaliyetinin durdurulması gerektiği yönünde rapor hazırladı.
Raporda ayrıca, derilerden akan kanlı suyun özellikle yaz aylarında sivrisinek ve mikroorganizma üremesine yol açarak insan sağlığını tehdit ettiği, yayılan koku nedeniyle turizmin olumsuz etkilendiği belirtildi.

HAN BOŞALTILACAK
Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Vezir Han’da kiracı konumunda olan işyeri sahiplerine hanı boşaltmaları için tebligat yapıldığını, han boşaltıldıktan sonra yapılacak restorasyonla işyerlerinin turizme açılacağını kaydettiler.

DERİCİLER SİTEYE TAŞINACAK
Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından hazırlanan raporun incelendiğini, işyeri sahiplerini başka yerde kuracakları siteye taşıyacaklarını bildirdi.
Büyükkılıç, şunları söyledi: “Tarihi han, Kayseri halı ve kilimlerinin, turistik eşyaların satıldığı otantik mekana dönüştürülecek. Kentin merkezinde bulunan tarihi han, turizm amaçlı kullanılacak. Derici esnafı, başka bir yere kurmayı planladığımız siteye taşınacaklarını taahhüt etti. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Vezir Han’ın turizme hizmet etmesi, dericilerin de mağdur olamaması için üzerimize düşeni yapacağız.”
Vezir Han’da 20’si şahsa, 134’ü Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait 154 işyeri bulunuyor.