Tarihî Harran Evlerini Gezenlerin Sayısı İki Kat Arttı



Şanlıurfa'nın konik kubbeli evleriyle ünlü ilçesi Harran'a ilgi her geçen yıl artıyor. Dünyanın ilk İslam üniversitesinin kalıntılarının bulunduğu ilçeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı önceki yıla göre 2 kat arttı. Geçtiğimiz yıl konik kubbeli evleri en çok Uzakdoğulu turistler gezerken, bu yıl Avrupalı turistler daha çok ilgi gösterdi.

Zengin bir tarihî eser varlığına sahip Harran, ilk İslâm üniversitesinin kalıntıları, Harran Kalesi, konik kubbeli evleri, Firdevs Camii, Hayatı Harranî Türbesi ve Bazda Mağaraları'yla dikkat çekiyor. Önemli bir turizm potansiyelini elinde bulunduran ilçe, konaklama sıkıntısı sebebiyle günübirlik ziyaret edilebiliyor. Şanlıurfa'ya 35 kilometre uzaklıktaki Harran'da yerli ve yabancı turistlerin kalabileceği sadece iki tesis yer alıyor.

Harran Kaymakamlığı, bu sıkıntıyı gidermek için kolları sıvadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla beraber proje yürüttüklerini anlatan Kaymakam Hasan Yaman, konik evleri turistlerin hizmetine sunacaklarını söyledi. İlçedeki 5 konik kubbeli evi restore edeceklerini ifade eden Yaman, "Turistlerin ilçeyi ziyareti sırasında evlerden birini turistik hediyelerin satılacağı alışveriş merkezi yapacağız. Bir evi dinlenme tesisi ve kafeterya yapmayı düşünüyoruz. Diğerlerini ise turistlerin geceyi geçirebilmeleri için pansiyon şekline dönüştüreceğiz." bilgisini verdi. Yaman, konaklama sıkıntısının çözümüne katkı sağlamak için özel sektöre de iş düştüğünü vurguladı. Yatırımcılara ilçede otel ve sosyal alanlar yapma çağrısında bulunan KaymakamYaman , kendilerine her türlü kolaylığın sağlanacağına dikkat çekti.