Tarihi İshakpaşa Sarayı'nı Bu Yıl 120 bin Turist Ziyaret Etti



Ağrı Kültür ve Turizm İl Müdürü Muhsin Bulut, dünyada milyonlarca kişinin İshakpaşa Sarayı'nın değerini ve tarihini çok iyi bildiğini, bu yıl içinde 120 bin yerli ve yabancı turistin sarayı ziyaret ettiğini belirtti.

İshakpaşa Sarayı'na bu yıl büyük bir ziyaretçi akını olduğunu dile getiren Bulut, "Bu yıl Doğubayazıt'ta otellerin doluluk oranı arttı. Doğubayazıt'ın her cadde ve sokağında yerli ve yabancı turistlere rastlamak mümkün.'' diye konuştu.

CİHAN'a açıklamada bulunan Ağrı Kültür ve Turizm İl Müdürü Muhsin Bulut, son 3 yılda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sarayın restorasyonu için 4 milyon TL ödenek ayrıldığını vurguladı. Bulut, sarayın yolu için Karayollarının 3 milyon TL harcadığını kaydetti. İshak Paşa Sarayı'nın bu yıl 7 bin metre çapında temperli camla kaplandığını ifade eden Kültür ve Turizm Müdürü Bulut, sarayı kışın kardan yazın da güneşten koruyacak örtünün çalışmalarının bittiğini söyledi.

Tarihi İshakpaşa Sarayı, özellikle Ağrı Valiliği'nin organize ettiği önemli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Düzenlenen sergi ve konferanslarla saray tüm ihtişamıyla ziyaretçilere daha çok tanıtılıyor. Saray'da 22 Nisan'da 1. Uluslararası Şiir Şöleni, 23 Haziran'da ise ünlü filozof Ahmed-i Hani anılmıştı.

Ağrı Valiliği ile İbrahim Çeçen Üniversitesi tarafından yapılan Ahmed-i Hani'yi anma paneline; dönemin TBMM Başkanı Köksal Toptan, bakanlar ve bölge milletvekilleri katılmıştı. 7 Ağustos'ta ise Ağrı Dağı Uluslararası Kültür ve Sanat Günleri'ne ev sahipliği yapan sarayda, Carl Off'un ünlü eseri 'Carmina Buruna' eşliğinde Mauricio Wainrot tarafından hazırlanan koreografi ile 42 kişilik sanatçı kadrosu ve 12 kişilik teknik ekiple sahnelenmişti. 29 Eylül'de de sarayda 4. Uluslararası Ağrı Dağı Efsanesi Festivali kapsamında Yaşar Kemal'in aynı adlı romanından Çetin Işıközlü tarafından bestelenen 'Ağrı Dağı Efsanesi' isimli opera sahnelenmişti.

Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa tarafından, 1685 yılında yapımına başlanan ve 1784 yılında oğlu İshak Paşa döneminde tamamlanan 116 odalı İshak Paşa Sarayı, Türk mimarisinin en güzel örneklerinden.