Tarihi Karalama Tahtası Yaptılar



 
Çanakkale Savaşları’nda müttefik güçlere karşı uzun atışlarda kullanılan Turgut Reis Zırhlısı’ndan sökülerek, 2. Dünya Savaşı öncesi boğaz savunmasını güçlendirmek amacıyla Güzelyalı sırtlarına konulan ve 28’lik iki toptan oluşan iki batarya, ziyaretçilerin yazı tahtası haline geldi.

Geçen yaz bin 400 hektarlık alanın kül olduğu orman yangınında hasar görmekten son anda kurtarılan bataryaların durumuna tepki gösteren Tarih Araştırmacısı ve Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Kaşıkçı, "Bu, yapılan tarihe büyük saygısızlıktır" dedi.

Boğaz savunması için

Bataryaların Turgut Reis Zırhlısı’ndan sökülerek bölgeye konulduğunu hatırlatan Kaşıkçı, "Turgut Reis Zırhlısı, 1. Dünya Savaşı’nda müttefik güçlere karşı görev almıştır. Turgut Reis, cumhuriyet dönemine kadar kalmasına rağmen, zamanla kullanılamaz hale gelmiştir. 1936’da Mareşal Fevzi Çakmak, 2. Dünya Savaşı’nın gelişini hissedip zırhlıdan topları söktürerek, Çanakkale Boğazı’nı korumak için bu bölgeye kurdurmuştur" diye konuştu.

Mutlaka korunmalı

Bölgeye boğazı korumak için kurulan bataryaların hiç kullanılmadığını ifaden eden Kaşıkçı, şunları söyledi: "Savaştan sonra bölge mesire yeri yapıldı. Ama ne yazık ki gelen ziyaretçiler tarihe saygısızlık etmiş. Bataryanın iç kısmında yazdıkları çeşitli yazılarla kötü görüntüye sebep olmuşlar. Tarihimize sahip çıkmayı hala öğrenemedik. Bu saygıyı halkımıza ve çocuklarımıza bir türlü kavratamadık. Böyle tarihi objeler yabancıların elinde olsa, değeri bilinir, temiz ve en güzel şekilde atalarına layık olarak korunur. Tarihi belge niteliği taşıyan tabyalar bir an önce koruma altına alınmalı. En azından Troya Milli Parkı sınırları içerisine sokulmalı."