Tarihi Katletmeyin



Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, son günlerde yapılan uygulamalar ile ciddi bir tahribatın eşiğinde olan Tarihi Yarımada'nın çağdaş ve bilimsel bir yaklaşımla korunmasını gerektiğini belirtti. 2010 Avrupa'nın Kültür Başkenti seçilen İstanbul'un bir taraftan kültür başkenti olmaya hazırlanırken, diğer taraftan da öz kültür değerlerini yitirme sürecine girdiği vurgulanarak, kentin korunması için tüm meslek odaları, üniversiteler, koruma kurulları, sivil toplum örgütleri ve duyarlı tüm İstanbullulara işbirliği çağrısı yapıldı.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nce gerçekleştirilen "Tarihi Yarımada Sempozyumu"nun sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, 1995'te Tarihi ve Kentsel Sit, Kentsel ve Arkeolojik Sit ve 1. Derece Arkeolojik Sit ilan edilen tarihi yarımadaya ait koruma amaçlı imar planlarının hazırlanıp onaylanarak askıya çıkartılmalarının 10 yıl sürdüğü anımsatılarak, "2005'te askıya çıkartılan bu planların uygulanması halinde, tarihi yarımadada ciddi değer tahribatı yaşanacak. Bu planlar yeniden düzenlenmeli" denildi.

Tarihi yarımadanın karşı karşıya olduğu tehlikelerden birinin "kentsel yenileme projeleri" olduğuna dikkat çekilen bildirgede "Belediyeler, "koruma" adı altında birtakım "yenileme" projeleri uygulama doğrultusunda ciddi adımlar atmışlardır. Bunlardan birisi, 1000 yıldan fazladır Sulukule'de yaşayan Romanları ve Roman kültürünü buradan atmayı öngören projedir. Bir diğeri ise, Süleymaniye'yi, bir sahne dekoru anlayışıyla ve Osmanlı canlandırması adı altında rant süreçlerine açan projedir. Birer "kültürel cinayet" olan bu projelerin derhal durdurulması gerekmektedir" görüşüne yer verildi .