Tarihi Kentler Birliği Kayseri Buluşması



Tarihe Kentler Birliği Kayseri buluşması başladı. Tarihi Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Hilton Otel'de gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Kültür ve Eğitim Komitesi Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Kayseri'de birçok medeniyetin bir arada görülmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nın açık hava müzesi özelliği taşıdığını bildiren Özhaseki, şöyle devam etti:
“Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı'nda Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda tarihi eseri yan yana birlikte görebilirsiniz. Günümüzden 4 bin yıl önce Mezopotamya'nın kültürünü Asurlular, Kültepe'ye taşıyıp Hititlilerle buluşturmuş. Asurluların ticaret geleneği halen Kayseri'de devam ediyor. Kayseri medeniyetlerin buluştuğu bir şehir”.

Özhaseki, 10 yıl önce kurulan Tarihi Kentler Birliği'nin üye sayısının 308'e ulaştığını da belirterek şunları söyledi:
“Kurulduğunda 54 üyesi olan birliğimizin şimdi üye sayısı 308'e yükseldi. Çok sayıda belediye de birliğe üye olmak için bekliyor. Tarihi Kentler Birliği olarak yaptığımız çalışmalarla 3 binden fazla tarihi eseri yok olmaktan kurtardık. Her üyemiz birlik içerisinde kendini ifade etme şansına sahip. Kurulan pek çok birlik, özelikle Avrupa'da bulunan çeşitli kuruluşlara üye olmak için çaba harcarken, Avrupa Tarihi Kentler Birliği bizi davet etmiş ve Tarihi Kentler Birliğimiz Avrupa Tarihi Kentler Birliği'ne üye olmuştur”.

Kayseri'de 3 gün sürecek olan toplantıya, Tarihi Kentler Birliği'ne üye belediye başkanları ile 25 ülkeden 41 bilim adamı katılıyor.