Tarihi Kentler Ödül Yarışında



Kültürel mirası sahiplenmeyi önemseyen belediyelerce oluşturulan Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) geleneksel koruma ödülleri kapsamında 2007’nin başarılı çalışmalarına törenle teşekkür edildi. TKB’nin İstanbul merkezinin bulunduğu Emirgan’daki Şerifler Yalısı’nda 05 Ağustos 2008’de düzenlenen etkinlikle, proje dalında 4, uygulama dalında da 4 belediyeye ödül verildi. Birliğe yaptığı özverili katkılarından ötürü Metin Sözen adına düzenlenen büyük ödülü ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin “Kültür Yolu” projesi aldı.

Ödül töreni, akademik bir yarışmanın “kologyum”u gibiydi. TKB’nin 2000 yılındaki kuruluşundan önce “belediye hizmetleri” arasında pek sayılmayan tarihi çevre yaşatma projeleri, yine TKB’nin 8. yılında üye belediyeler için adeta öncelikli görev alanına dönüşmüştü...

Şerifler Yalısı’nın bahçesindeki “2007 Koruma Projeleri ve Uygulamaları Sergisi” de bu olumlu gelişmenin belgeselini oluştururken, jüri görevini üstlenen TKB Danışma Kurulu’nun Başkanı ve ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen özetle şunları söylüyordu;

“Yaşanan şu gerilimli siyasal sürecin temel sıkıntılarına bakıldığında, TKB’nin hedeflediği ortak kimlik bilincinin ne kadar yaşamsal değer kazandığı da açıkça görülmektedir. Bu topraklarda üretilen tüm değerler ortak geleceğimizin güvenceleridir...”

TKB ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de belediyelerin tarih bilinci etrafında birleşmesinin, kentlerimizi kimliksiz bırakan kültürel mirasa duyarsız imar politikalarındaki yanlışı kanıtladığını anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da bakanlıkta izleyeceği yol için en değerli dersi TKB çalışmalarından aldığını belirterek özetle şunu vurguladı: “Kültürel zenginliklerin yereldeki sahiplenmelerle korunması, halkın kendi öz değerlerine ilgi ve bağlılığını da güçlendiriyor...”

Başarılı projeler

TKB üyeleri arasından 24 belediyenin koruma çalışmalarıyla aday oldukları 2007 ödüllerinde “proje dalı”nda başarılı görülenler şunlar:

AMASRA: Belediyenin hedeflediği “Cenova Şatosu ve Cenova Armaları Müzesi”, yıkık Cenova Şatosu’nun restore edilerek kültür yaşamına katılmasını sağlayacak.

BURSA: Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği “Merinos Atatürk Kültür Merkezi Projesi” Cumhuriyet dönemi sanayileşmesinin simge yapılarından birini, geniş yeşil alanlarıyla birlikte kentin sanat ve kültür yaşamına katıyor.

İSTANBUL: Büyükşehir Belediyesi’nce üstlenilen “Eyüp Bahariye Mevlevihanesi Projesi”, tamamen kaybolmuş önemli bir tarihsel yapıyı kapsamlı araştırmalara dayalı olarak yeniden kente kazandırıyor.

TARSUS; TKB Ödülleri’nin “müdavim”i olan belediye bu kez de “Kubat Paşa Medresesi Projesi”yle başarısını sürdürdü...

Başarılı uygulamalar

Uygulama dalında da ödüle uygun bulunan 4 çalışma şöyle belirlendi:

ALTINDAĞ: Belediyenin “İnci ve Dutlu Sokakları Sağlıklaştırma Projesi”, Ankara’nın tarihi merkezindeki Karacabey Hamamı’nın da bulunduğu, çok sayıda eski evle bezeli bir SİT alanında, sokaklar ile meydanların altyapı, zemin düzenlemesi ve 36 adet yapının cephe sağlıklaştırılmasını kapsıyor...

KONAK: İzmir kent yaşamının tarihle buluştuğu Kemeraltı’ndaki “Abacıoğlu Hanı”nın başarılı restorasyonu, Konak Belediyesi’ne uygulama ödülü kazandırdı.

OSMANGAZİ: Bursa’nın tarihsel çarşı dokusunun ünlülerinden “Tuz Han Restorasyon Projesi” ve kentlerde “oralı”lık bilincini güçlendiren “Bizim Mahalle Projesi” ile başarılı bulunan Osmangazi Belediyesi de TKB ödüllerinin kıdemlilerinden...

ODUNPAZARI: Çağdaş kentleşmede önemli örneklerin yaratıldığı Eskişehir’deki tarihsel yerleşim merkezinde gerçekleştirilen “Malhatun, Arif Bey, Işıklar, Koca Müftü Sokakları Sağlıklaştırma Projesi” Odunpazarı Belediyesi’nin gelecek kuşaklara en değerli armağanı...

Metin Sözen Ödülü

TKB’nin bu etkinliğinde büyük ödül olarak verilen Metin Sözen Ödülü’nün 2007 yılı sahibi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ise “Kültür Yolu” projesiyle bu başarıyı elde etti.

Başkan Asım Güzelbey, bu çalışmanın aynı zamanda kentteki sivil toplum kuruluşları, ilgili kamu kurumları, meslek odaları ve duyarlı kesimlerle oluşturulan “ortak akıl”ın projesi olduğunu belirterek, ödülün de aynı “platform”a verilmiş olduğunu söyledi.

Proje için jüri şu değerlendirmeyi yapıyor;

“Birçok sokak, meydan, çarşı ve 32 adet tescilli taşınmaz kültür varlığını kapsayan “Kültür Yolu Projesi”, kentsel mekânın kültürel mirasla birlikte bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmesi, geçmişten gelen kültürel birikimin geleceğe aktarılması açısından çok başarılı bir yaklaşım sergilemesi nedenleriyle Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’ne uygun görülmüştür.”

Kentlere teşekkür

TKB 2007 Ödülleri’nde, bu değerlendirmeler dışında kalan, ancak her biri üstün nitelikte proje ve uygulamalarıyla  dikkat çeken Şehitkamil, Niksar, Talas, Kars, Bergama, Manisa, Uşak, Malazgirt, Kütahya, Çanakkale, Kadıköy, Şanlıurfa, Birgi, Develi belediyeleri de kentlerinin kültürel değerlerinin korunup yaşatılmasına yaptıkları katkılarından dolayı “Teşekkür Belgesi” aldılar....