Tarihi Kepçeye Yuvarladılar



Kazı alanında çıkan tarihi eserler dün kepçelerle kamyonlara yüklendi. Ancak hiçbir uzman ve arkeolog gözetiminde olmadan yapılan çalışma tarihi bir hata ile sonuçlandı. Kadıköy Kartal Raylı Toplu Taşıma Sistemi, Üsküdar Ünalan Mahallesi İstasyonu kazı çalışmaları sırasında kepçeler tarihi kalıntıları ortaya çıkardı. Gece çalışan ekip kepçelere takılan tarihi kalıntıları fark edemeyince, tarihi kalıntıların bir bölümü harfiyatla beraber moloz alanına döküldü. Tarihi kalıntıların gündüz fark edilmesi üzerine kazı çalışmaları durduruldu.

Güvenlik şeridi yok
Ancak kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan tarihi eserler arasında bulunan bir sütun, koruma altına alınmak amacıyla kepçelerle taşınırken parçalandı. E-5 karayolunun kenarında bulunan tarihi eserler inşaat işçileri tarafından kepçe yardımıyla taşındı. Karayolu kenarındaki kazı alanında güvenlik şeridi bile bulunmazken, 'gece hırsızlık olur' düşüncesiyle çıkartılan mermer sütunlar şantiyeye götürüldü.

Çalışma sırasında kepçeyle alınmak istenen mermer sütun ihmal ve dikkatsizlik sonucu kırıldı. İşçiler iki parçaya ayrılan mermer sütunu elleri ve ayaklarıyla yuvarlayarak kepçeye taşıdı. Sütunun kırılan parçası da üzerine yerleştirildi. Adeta tarih kıyımının yaşandığı kazı alanında yaşanan görüntüler yürekleri sızlattı.

Araştırmalar sürüyor
Eserlerin, bir saray, han veya kervansaray'ın duvarı olabileceği belirtilirken bulunan tünelin metrelerce uzunlukta olduğu ifade edildi. Yolun altında kalan kalıntıların devamında bir şehir olabileceği belirtilirken uzmanların konuyla ilgili vereceği karar bekleniyor. Çıkan karara göre kazıların tamamen durdurularak başka bir bölgeye kaydırılacağı veya kazıların proje doğrultusunda devam edeceği öğrenildi.