Tarihi Kerpiç Konak 'Yaşam' Saçıyor



Eski Malatya olarak da bilinen Battalgazi'nin en eski tarihi yapılarından biri olan, son dönemde yıkılmaya yüz tutmuş Poyraz Konağı, restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırıldı.

Kerpiç, taş ve ahşap kullanılarak, iki katlı ve dikdörtgen planlı inşa edilen, ahşap merdivenleri, Osmanlı dönemine özgü haremlik, selamlık ve hayat adı verilen bölümleriyle adeta tarih kokan konak, aslına uygun restore edilerek Yaşam Müzesi'ne dönüştürüldü.

Avlularında çeşmeleri bulunan, bir dönem belediye binası, sonra okul, ardından da askerlik şubesi olarak uzun yıllar hizmet veren konak, günümüzde de gelecek nesillere geçmişi aktarıyor.

Bal mumu heykellerle halı dokunmasından, yorgan köpümesine, ekmek yapımından, yün eğirmeye kadar yöreye özgü yaşamı canlılık ve doğallık içinde aktaran müze, ziyaretçilerden de ilgi görüyor.

"Geçmiş yaşanmışlıkların burada nüksetmesi gerekiyordu"

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yaptığı açıklamada, uzun yıllar çeşitli hizmetler için kullanılan konağın son dönemdeki metruk halini düzeltmek için çalışma içine girdiklerini belirtti.

"Kerpiç saray" olarak da niteledikleri tarihi konağın gelecek kuşaklar için kullanılması amacıyla restore edildiğini aktaran Gürkan, şu değerlendirmede bulundu:

"Geçmiş yaşanmışlıkların burada nüksetmesi ve insanlara görsel anlamda sunulması gerekiyordu. Mahalle Müzeleri kavramı bu düşünceden çıktı. Tarihi misyonu bulunan mahallelerde bu tür müzeleri sayısal olarak arttırarak, aidiyet kavramını yerleştirmek istiyoruz. Türkiye'de ilk olan bu müzelerin ülkede rol model olacağına inanıyorum. Konağın aslına uygun şekilde restore edilmesi noktasında titizlik gösterdik. Mevcut yapının bozulmamasına ve özellikle ahşap işlemelerin aynı şekilde kalmasına özen göstererek, onların kendi yerinde korunması için titiz çalıştık. Konağı aslına uygun restore ettik. Bu formatta ve bütünlük içerisinde Mahalle Müzeleri Türkiye'de ilk yapılıyor."