Tarihi Kiliseyi Satmaya Çalıştılar

Adana'nın Kozan ilçesine bağlı İdem köyünde, Roma dönemine ait tarihi bir kiliseyi içindeki mozaik ve sütunlarla birlikte 8.5 milyon dolara polise satmak isteyen şebekenin yakalanması ile ortaya çıkan tarihi eserler, koruma altına alındı.

Geçen Cumartesi günü bir ihbar üzerine, Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, defineciler 35 yaşındaki Abdulnasır Dinlemez ve 30 yaşındaki İsmail Önen ile alıcı kılığında buluştu. Yapılan pazarlık sonucu polis memurları, Kozan’da Roma dönemine ait antik kent kalıntıları arasındaki kilisede bulunan üzerinde kadın figürleri, ellerinde çiçekler olan 2 kanlı bebek, kuş figürleri ve halı desenleri bulunan 9 metrekarelik mozaikleri, 8.5 milyon dolara almak için anlaştı. Mozaikleri kiliseden sökmeyi kabul eden Dinlemez ve Önen, Paranın teslim edileceği Adana Abidinpaşa’daki bir bankaya gelince suçüstü yakalanıp gözaltına alındı. Zanlıların sorgulamaları sonucu, kendilerine yardımcı oldukları iddia edilen 41 yaşındaki M. Metin Yaşar ve 30 yaşındaki Cumali Acuncaner de yakalandı.

1980'DE BİR KÜP ALTIN BULUNMUŞ

Ortaya çıkan tarihi kalıntılar, Jandarma ve Adana Arkeoloji Müze Müdürlüğü tarafından kendisine teslim edilen İdem Köyü Muhtarı Mürset Yalçın, köylerinde daha bir çok tarihi kalınının olabileceğine inandıklarını söyledi. Kaçakçılar sayesinde tarihin ortaya çıktığını belirten Yalçın, “Köyümüzde daha bunun gibi bir çok tarihi kalıntı ve mezar var. 1980 yılında da bir küp altın bulunmuştu. Bölgemizde kazı ve çalışmalar yapılması gerekiyor. Kaçakçılarla ortaya çıkmasın bunlar, devlet gelsin bulsun tarihini” dedi.

Köylerinden çıkan tarihin, yine köylerine yararlı olmasını isteyen muhtar Mürset Yalçın şunları söyledi:“Müze yetkilileri saray ve kilise kalıntısı olduğunu belirttikleri, alanın yaklaşık 2 dönüm, mozaik örtüsünün ise 200 metre kare civarında olabileceği tahmininde bulundular. Önümüzdeki günlerde köyümüze tekrar gelerek çalışmalara başlayacaklar. Heyecan içinde çıkması muhtemel yeni tarihi eserleri bekliyoruz. Bölgenin kısmi olarak sit alanı ilan edilmesini, ancak yörede arazisi bulunan köylülerin mağdur edilmemesini istiyoruz. Mevcut eserlerle, kazı yapılması halinde çıkacak eserleri köyümüz içinde veya kalıntıların bulunduğu alanda kurulacak bir müzede sergileyebiliriz. Köyümüzde çıkan tarihi zenginliklerden yine köyümüzün faydalanmasını istiyoruz.”