Tarihi Kütüphane Yeniden Açıldı



Yıldırım Beyazıt döneminde 14. yüzyılın özgün tasarımı olan `T` planıyla inşa edilen tarihi yapının restorasyonu üç yılda tamamlandı.  Tarihi Yazma ve Basma Eserler Kütüphanesi Vali Şahabettin Harput tarafından törenle açıldı. Bursa`nın çok zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahip olduğunu belirten Vali Şahabettin Harput, “İl Özel İdaresi olarak Bursa`ya damgasını vuran ilk 6 Osmanlı padişahının türbelerini restore etmek birinci görevimizdi. Birçoğunun restorasyonu tamamlandı, bir kısmının da proje çalışmaları devam ediyor. Özel sektör ve vatandaşlarımızın da bu meseleye sahip çıkarak, tarihi ve manevi değerlerin ayağa kaldırılması çalışmalarına destek vermesi bizleri çok mutlu ediyor. Bunlardan son olarak Yeşil Cami bir hayırsever vatandaş tarafından ayağa kaldırılacak” dedi.

Yaz mevsiminde eserlerin belirli nev ve sıcaklık ortamında korunması gerektiğini belirten Vali Harput, kitapların 55 derece nem ve 18 derece sıcaklıkta muhafaza edildiğini bildirdi. Manevi değeri ölçülemeyecek bin yıllık kitapların olduğunu kaydeden Harput, eserlerin hem muhtevasının hem de dış emniyetinin koruma altına alındığını anlattı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel ise, restorasyonu 1 buçuk milyon liraya mal olan ve 8 bini el yazması yaklaşık 30 bin eseri barındıran tarihi yapının, Bursa ve Osmanlı`nın ilk 300 yılını içeren bir kara kutu mahiyetinde olduğunu söyledi. Demirel, `Cumhuriyet döneminde de eski yazma ve basma eserler kütüphanesi işlevi gören bu tarihi yapıyı aynı fonksiyonuyla devam ettirmek için ayağa kaldırmayı hedefledik. Tarihi yapıyı yeniden kazanmış oluyoruz ve o binadaki eserleri daha iyi ortamda koruma altına alıyoruz` diye konuştu.