Tarihi Mahallede "Acil Kamulaştırma" Eylemi!



DHA'nın haberine göre, TGB ve Öğrenci Kollektiflerininde destek verdiği yaklaşık 50 semt sakinin katıldığı eylemde, "Damlacık Bizimdir Bizim Kalacak, Karayolları Elini Damlacıktan Çek, Evlerimizden Çıkmıyoruz, Damlacık'ın Sakini Değil Sahibiyiz" dövizleri taşıdı. Basın açıklamasına katılanlar arasında gözyaşlaranı tutumayanlar da oldu. Bu arada eylem sırasında tünelin görüntülerini aldırmak istemeyen görevliler giriş kapısını sac barikatlarla kapattı. Semt halkı semtlerinin sahip olduğu körfez manzaralı konumu itibarıyla rant peşinde olan pek çok müteahhittin hedefinde olduğunu bu yüzden Bakanlık tarafından yapılan Damlacık'ın yeşil alan olarak kalacağı yönündeki söylemlere inanmadıklarını söyledi.

Semt sakinlerinden Filiz Çetin, Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Bölge Müdürlüğü ortak projesi olan Konak Yeşildere-Tünelleri'ni bahane edilerek evlerinin yıkılmak istendiğini belirterek, "Damlacık sıradan bir semt değildir. Kendine has bir çok özelliği vardır. Burası Milli Mücadele yılllarında düşmana karşı ilk direnişin yapıldığı yerdir. Metin Oktayın'ın doğduğu ve yetiştiği semttir. Konak Meydanına tarihi Kemeraltı meydanına bir dakika mesafededir. Bu tünel, kazı çalışmalarının başlangıcından itibaren sorunlu bir projedir. Mühendis Odaları tarafından gerekli zemin etütlerinin ve jeolojik çalışmaların yapılmadığı açıklanmıştır. Ayrıca bu tarz projelerde önceliğin tünel üzerinde kalan evlerin güçlendirilmesi olması gerekirken, Ulaştırma Bakanlığı işin kolayına kaçarak evleri boşaltma yoluna gitmektedir" dedi.

Çetin, semtlerinin 1 ve 2 derece sit alanı olduğunu dile getirerek, "Bu yüzden evlerimize yıllardır bir çivi bile dahi çakamadık. Bu da zaman içinde semtimizin bakımsız hale gelmesine neden oldu. Şimdi Konak- Yeşildere Tüneli inşaatı gerekçe gösterilip acil kamulaştırma yapılarak, tarihi eser statüsünde olan evlerimiz alelacele yıkılmak isteniyor. Tünel çalışmaları için geçtiğimiz yıl mahallemizden 60 ev acil kamulaştırma yapılarak yıkılmıştı. Sırada 50 evin daha yıkılacağı söylenmektedir. Ancak bizler yıkımların bu rakamlarla da sınırlı kalmayacağının farkındayız. Damcalıktan sonra Çimentepe, Eşrefpaşa, Kadifekale ve Kadriye Mahallelerinde de benzer sorunların yaşanacağını biliyoruz. Mahallemiz ve evlerimizi üzerinde oynan rant oyunlarının karşısında olacağımızı buradan dile getiriyoruz" dedi.