Tarihi Mektebi Yıkıp, Belediye Binası Yapacaklar!



Birgün Gazetesi'nden Metin Emin Kurnaz'ın haberine göre, Türkiye’de ilk karma eğitim veren lise ünvanına sahip, taş duvarları ve mimarisiyle şehrin önde gelen tarihi mekanlarından biri olan Denizli Lisesi'nin yıkılarak, belediye binası yapılmasının yolu açıldı. Belediye Meclisi'ndeki oylamada CHP'lilerin itirazlarına rağmen; AKP ve MHP'lilerin ittifakıyla lisenin arazisinin belediyeye devri onandı. İki parselden oluşan arazinin belediye tarafından devralınmasına; öğrenciler, öğretmenler, veliler ve Denizli Lisesi Mezunları Derneği üyeleri tepki göstererek, sokağa döküldü.

Öğrenciye polis barikatı

Kararı protesto etmek için lise önünde toplanarak, Belediye'ye yürümek isteyen yüzlerce öğrenci, polis engeliyle karşılaştı. Polis, öğrencilerin yürümesine izin vermedi. Polisin, 'Dağılın!' ikazına direnen öğrenciler, Çınar Meydanı’nda bulunan Belediye Başkanlığı binasına ulaşmayı başardı. Meydanda pankart ve sloganlarla oturma eylemi düzenleyen öğrenciler, okullarının yıkılmasına müsaade etmeyeceklerini belirtti.

İşgale izin vermeyeceğiz

Bu girişime izin vermeyeceklerini öğrenciler adına ifade eden Şeyma Ekici, "Denizli Belediyesi’nin köklü bir tarihi yıkma çabası içine girmişken; bizlerin, sıralardan kalkıp, alanlara çıkmamız sizleri şaşırtmamalı. AKP’nin işgalci politikalarına karşı ayakta duracağız. Okulumuzu işgal etmek isteyen, her türlü politikanın karşısında tek yürek olup, alanları dolduracağız” diye konuştu.

Ranta kurban edilemez

Belediyenin aldığı karara öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerden de tepki geldi. Öğretmenler eylemi “Öğrencilerimizi haklı buluyoruz. Çünkü, bu lisenin çok uzun bir geçmişi var, burası tarihi bir yapı. Bu kültürün bir rant meselesine kurban gitmesi hepimizi üzüyor. Bu konuda hukuki olarak elimizden ne geliyorsa, yapacağız. Belediyenin oy birliğiyle aldığı karar, aslında Denizli’nin tarihine yönelik alınmış bir karar” diye belirttiler.

Veliler de tepkili

Belediyenin kararına öğrenci velileri de tepki gösterdi. Öğrenci velisi S.D, alınan karardan en çok öğrencilerin mağdur olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Sınav dönemi böyle bir uygulamanın olması çok yanlış. Öğrendiğimiz kadarıyla öğrencilerimizi başka bir semtteki okula taşıyacaklarmış. Çocukların oraya ulaşımı nasıl olacak, uyumu nasıl olacak? Tamam tadilat yapılsın, ama belediye değil, okul olarak devam etsin. Koca Mektep’in okul olarak devam etmesini istiyoruz.”

Büyükşehir'e yakışacak!

Karara yönelik tüm tepkilere rağmen yapılacak projenin büyük şehre yakışacağını kaydeden Belediye Meclisi başkanı Ali Değirmenci, “Bu  tarihi yapı restore edilecek, arkadaki binalar ise deprem açısından uygun değil. Onlar yıkılarak, yerine büyük şehre hizmet veren binalar yapılacak” dedi.