"Tarihi Okullardan Zengine Otel ve İş Merkezi Yapılıyor"



Okuluma Dokunma İnisiyatifi İstanbul Valiliği önünde, eğitim yapılan okul binalarının özel sektöre devredilmesiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı ve topladıkları imzaları valiliğe verdi.

Bugün (5 Kasım) Sultanahmet Meydanı'ndan "Okullar halkındır, satılamaz"; "AKP Elini okulumdan çek"; "Sermayeye değil, eğitime bütçe" sloganlarıyla valilik önüne yürüyen eylemciler, "Maçka, Çağlayan, Ziyapaşa İlköğretim okulları, Taksim Ticaret Meslek, Etiler Turizm Otelcilik,  Etiler, Levent Kız Meslek Liseleri satılamaz, satılmayacak" dedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 3 No'lu Şube Yöneticisi Oğuz Bozkuş eylemde "Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti Tüpraş'ı, Telekom'u özelleştirdiği gibi, okulları da özelleştiriyor; kendine yakın sermayeye peşkeş çekmeye çalışıyor" diye konuştu.

Eğitim Müdürü okulları satmak yerine, sorunları çözmeli

"Bilmedikleri bir şey var ki halkımız buna izin vermeyecek" diye ekleyen Bozkuş, "İl Milli Eğitim Müdürü'nün görevinin okulları satmak değil, yüzlerce sorunu çözmek olduğunu hatırlatıyoruz" dedi.

Okuluma Dokunma İnisiyatifi sözcüsü Nebat Bükrek "Eğitim sadece varlıklı ailelerin sahip olduğu bir duruma geldi. Özel okullara yatırımda sınır tanımayan hükümet, devlet okullarının doğalgazını kesiyor, okulları satıyor" dedi ve ekledi: "100'den fazla okulun satış planı var. Yerlerine oteller, iş merkezleri yapmak istiyorlar. Artık inkar da etmiyor, "takas yapıyoruz" diyorlar."

"Emekçi çocuklarına bu okullar değil, dere içlerinde kanalizasyon kokulu okullar uygun görülüyor. Çevresindeki üç okulda üç bin 200 öğrenci ve 200 öğretmenin bulunduğu Baltalimanı Arıtma Tesisi "yedi yıldır hala kurutuluyor". Gaziosmanpaşa'da 80 kişilik sınıflarda eğitim sürüyor. Biz, çocuklarımıza sahip çıkıyoruz."

"Tadilat" denerek okullar kapatılıyor

Bir okula öğrenci alınmayınca, o okulun üç yıl içinde kapandığını belirten Bukrek "Tadilat öne sürerek de okulları kapatıyorlar; Beşiktaş İlköğretim Okulu iki yıldır tadilatta. İki yılda yeni bina yapılır; bu nasıl tadilat?" diye konuştu. Bukrek, Taksim Ticaret Meslek Lisesi'ne bu yıl öğrenci alınmamasıyla ilgili "400 öğrenci açıkta kaldı. Ne oldu o çocuklara? Sokağa itildiler; Beyoğlu sokaklarında midye satıp, kahvelerde çalışıyorlar" dedi.

"Maçka Arif Tunçel, okul olması şartıyla devredilmişti"

Geçen Pazartesi günü Maçka Akif Tunçel Endüstri Meslek Lisesi için eylem yaptıklarını belirten Bukrek "Bu tarihi yapı 1955 yılında İtalyan Konsolosluğu tarafından okul olarak kullanılması şartıyla devredildi. Fakat binayı Vehbi Koç Vakfı'na devrettiler; ses çıkarınca karar geri çekildi. Şimdi de "Kültür Bakanlığı'na devredildi. Biliyoruz ki onlarda kalmayacak" diye ekledi.

Bukrek, "Valilik bize beş gündür randevu vermiyor; Vali ve yardımcı yerinde yok deniyor. Yine de okulların satılmasına karşı imzaların bulunduğu bu dosyayı iletip, okullar önündeki nöbetimize geri döneceğiz" dedi ve eylemciler arasından beş temsilci Valilik'e gitti.