Tarihi Sarnıcın Altına da Otopark Yapılıyor



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB Başkanı olduğu günlerden beri yapmak istediğini açıkladığı İstanbul'daki okulların altına otoparka çevirme projesine Beşiktaş'taki Büyük Esma Sultan Ortaokulu da eklendi. Sözcü'de yer alan habere göre; Beşiktaş Türkali Mahallesi'nde bulunan Büyük Esma Sultan Ortaokulu ile parselde, 2001 tarihli İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile “2. Grup korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescil edilen tarihi bir sarnıç yer alıyor. Okul ve tarihi sarnıcın bulunduğu parselin altını otoparka çeviren karar, İBB Meclisi tarafından 11 Nisan 2018 tarihli oturumda alındı. İBB Emlak Müdürlüğü'nün 2016 yılında kurum görüşleri eksik olduğu için kabul edilmeyen teklifi bu kez kurum görüşleri tamamlanarak tekrar değerlendirildi. Teklif ile ilgili hazırlanan komisyon raporunda yer alan Milli Eğitim Bakanlığı'nın “uygun bulunmadı” görüşü dikkat çekti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

MEB: Planlama ilkelerine aykırı
Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığı'nın İBB'ye ilettiği yazıda Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'nde okulların “sosyal alt yapı alanları”, otoparkların “teknik alt yapı alanları” olarak tanımlandığı belirtildi. Bakanlık, farklı fonksiyonların bir arada bulunmasının, farklı fonksiyonların aynı alanda çakışmasına neden olacağından planlama ilkelerine aykırılık yarattığına dikkat çekti. Aynı yönetmelikte “imar planlarında araç trafiğinin azaltılması, toplu taşıma ve yaya öncelikli bir ulaşım sisteminin kurgulanması esastır. Toplu taşıma araçlarının kullanılmasının teşvik edilmesi amacıyla park et-devam et sisteminin yaygınlaştırılmasına ve toplu taşıma duraklarının veya istasyonlarının bulunduğu etki alanında otopark alanları ayrılması ve birbirine entegre olmasına ilişkin imar planlarında kararlar getirilir” denilmesine karşın söz konusu hükmün donatı alanlarının çakıştırılmaması konusunu ortadan kaldırmadığı ifade edildi. Plan değişikliği bu gerekçelerle bakanlık tarafından uygun bulunmadı. Defterdarlık Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, Beyoğlu Emlak Müdürlüğü de Milli Eğitim'in olumsuz görüş doğrultusunda gereğinin yapılmasını istedi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın karşı çıkmasına rağmen Ulaşım ve Trafik Komisyonu ile İmar Komisyonu tarafından uygun görülen teklif İBB Meclisi'ne oy çokluğu ile kabul edildi.

1 Haziran'a yetiştiriliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkardığı ve okulların altına otoparka çevrilmesini engelleyen Otopark Yönetmeliği'nin yürürlüğe gireceği 1 Haziran'a kadar okulları otoparka çevirecek plan düzenlemelerini yetiştirmeye çalışan İBB, Mart ayında da 4 okulun altında toplam 1031 araçlık otopark yapmaya karar vermişti.