''Tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda Bu Sene Önemli Çalışma Başlattık''



Foto: Oktay Bayar (AA)

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, AK Parti milletvekilleri Vedat Demiröz ve Vahit Kiler, Ahlat'ta devam eden kazı çalışmalarını inceledi. Eski Ahlat Şehri Kazı Alanı'nda devam eden Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda yürütülen çalışmalar hakkında, kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Recai Karahan'dan bilgi alan Yılmaz, yaptıkları başarılı ve titiz çalışmadan dolayı Karahan'a teşekkür etti.

Vali Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, mezarlıkla ilgili bu sene önemli bir çalışma başlattıklarını, mezarlığın çevre düzenleme işi için müteahhit firmaya yer teslimi yaptıklarını söyledi. Müteahhit firmanın, kamulaştırılan eski binaların yıkımına başlayacağını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

''Kısa sürede çevre ihata duvarı, çevre düzenleme işleri, yürüyüş yolları yapılacak. Ayrıca, kuruyan otlar nedeniyle mezarlıkta sık sık yangın çıkıyordu. Mezarlığa yangınları engelleyecek bir sistem kurulacak. Öte yandan, mezarlık alanında vatandaşın daha rahat görüntü ve fotoğraf çekmesini sağlamak için teraslar yapılacak. Alanda otopark ve peyzaj düzenlemesi gerçekleştirilecek. En önemlisi artık isteyen istediği yerden mezarlığa girip çıkamayacak. Yani güvenliği de sağlamış olacağız.''

Alanda müze ve karşılama merkezi inşaatının başladığını dile getiren Yılmaz, bu inşaatların yaklaşık 1.5 yıl içinde bitirileceğini, müteahhit firmanın hızlı bir çalışma sürdürdüğünü, kısa sürede bu inşaatların tamamlanacağını ifade etti.

Vali Yılmaz, ilçedeki müzede yeterince eser sergilenemediğini belirterek, ''Artık bir müze merkezimiz, sosyal tesisimiz, satış yerlerimiz olacak. Bir takım ihtiyaçların giderilebileceği mekanlarımız olacak. Müzeyi ziyarete gelenler, oradan mezarlığa girip buradaki diğer proje çerçevesinde yapılacak yürüyüş yollarından geçmek suretiyle, mezarlık ziyaretini tamamlamış olacak'' dedi.

''Ahlat, açık hava müzesi görünümüne kavuşacak''

Mezarlıkta devam eden kazı çalışmalarına da değinen Yılmaz, kazı işinin ilçe için büyük önem taşınığını vurguladı. Yılmaz, Ahlatlıların her sene bu kazıyı merak ettiklerine dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Şimdi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bu işi üstlendi. Prof. Dr. Recai Karahan, ekibiyle burada kazıya başladı. Kazıyla birlikte, taşların temizliği de yapılıyor. Kendisi bir takım projeler hazırlayacak. Onları maddi olarak ortaya çıkardıktan sonra, ödenekle ilgili girişimlerde bulunacağız. Öyle zannediyorum ki ödenek konusunda sıkıntı çekmeyeceğiz. Bütün bu yapılan işler çerçevesinde, en ufak bir ödenek sıkıntımız yok. Hukuki bir sıkıntımız yok. Çalışmalar hızla ilerliyor. Yani Ahlat Mezarlığı şanına uygun, gelenlere övünerek ziyaret ettirebileceğimiz, güzel bir mekan haline gelecek. Tabi bunda Sayın Cumhurbaşkanımızın, burayla ilgili tasarrufu büyük rol oynadı. Burayı himayelerine almaları, işleri biraz daha hızlandırdı ve kolaylaştırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız burada önemli destekte bulunuyor. Milletvekillerimiz de burayı destekliyor. İnşallah Ahlat, açık müze görünümüne kavuşacak.''