Tarihi Taşları Yol Yapımında Kullanıyorlar

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Urartu Medeniyeti’nden kalma tarihi bir mezra Karayolları tarafından yok ediliyor. İş makineleriyle yağmalanan tarihi mekanların taşları yol genişletme çalışmalarında kullanılıyor. Karahasan Mahallesi Muhtarı Hanifi Gülen, Penav mezrasının sit alanına çevrilmesi için yetkilileri göreve çağırdı.

Karahasan Mahallesi’ne bağlı ve mahalleye 3 kilometre uzaklıktaki Penav mezrasında MÖ 825-775 yılları arasında burada yaşayan Urartular’dan kalma yüzlerce anıt mezar, hala ayakta. Ancak ilgisizlik ve bakımsızlıktan kaynaklı, oda ve su deposu olarak kullanılan onlarca anıt, define avcılarının talanına uğradı. Son olarak da Karayolları’nın mütteahitliğini yapan bir firma, iş makineleri ile tarihi kalıntıları yağmalanıp, taşları yol genişletme çalışması ve köprü yapımında kullandı. Aynı firma, oda ve su deposu olarak kullanılan onlarca yerleşim noktalarını da yerle bir etti. Yaz ayları boyunca Lice Kulp karayolunu genişletme çalışması sürerken, yetkililer, yıkılan bu eserlerden arta kalan taşların kullanılmasına seyirci kaldı.

Duyarsızlıktan yakınan Karahasan Mahallesi Muhtarı Hanifi Gülen, “Penaz mezramız Hasankeyf gibi açık müze niteliğindedir. Urartular’dan kalma binlerce oda şeklindeki mağara evler, tandır şeklinde oyulmuş su depoları mevcuttur. Ancak bu güne kadar ne Kültür Bakanlığı ve ne de her hangi bir yetkilinin burayla ilgili bir çalışma yürüttüğüne ne tanık oldum ne de duydum” dedi.

Penav Mezrası’nın sit alanına çevrilmesini istediklerini vurgulayan Gülen, bunun için elinden geleni yapacağını söyledi.