Tarihi 'Üç Gözlü' Köprü 30 Yıl Aradan Sonra Trafiğe Açıldı



Atatürk'ün direktifleriyle 1936 yılında yaptırılan tarihi 'Üç Gözlü Köprü', 30 yıl aradan sonra yeniden araç trafiğine açıldı. 30 yıl önce Kayseri'yi Sivas'a bağlayan tarihi köprü, trafik yoğunluğunu kaldıramayınca yeni yol yapımı sırasında devre dışı bırakılmıştı.

Sivas'ın Gemerek ilçesine bağlı Yeniçubuk beldesinde duble yol çalışmaları Atakent sitesi sakinlerini beldelerinden uzaklaştırdı. Yeniçubuk'a gitmek için 2 kilometrelik mesafeyi kat etmek zorunda kalan site sakinleri, şimdi duble yol altına inşa edilen tüneli kullanarak tarihî Üç Gözlü Köprü üzerinden ulaşım sağlamaya başladı. 30 yıl aradan sonra üzerinden yeniden araçların geçtiği köprü en son 2004 yılında Yeniçubuk Belediyesi tarafından tadilat yapılarak ayakta durması sağlandı. Karayolları'na sonradan kabul ettirilen proje neticesinde tarihî köprünün kullanılması için duble yola alt geçit konuldu. 1930'lu yıllarda Üç Gözlü Köprü'nün altından nehirleri aratmayan suların aktığını söyleyen Yeniçubuk Belediye Başkanı Recep Gariper, köprünün tekrar hizmete girmesinden dolayı çok heyecanlı olduklarını söyledi. Bu sayede tarihin yeniden canlandığını belirten Gariper, Yeniçubuk'ta 'Üç Gözlü' özelliğini taşıyan sadece iki tane köprünün olduğunu, diğer köprüyü ise Devlet Demiryolları'nın kullandığını kaydetti. Köprünün kullanıldığı 1950'li yıllarda köprü altından geçen suyun boğulmalarla neden olduğunu belirten Başkan Gariper, o yıllarda vatandaşların balık tutmak için bu dereye akın ettiğini anlattı.

Son 30 yıldır kullanılmayan Üç Gözlü Köprü adını ayak kısmının üç bölümden olmasından alıyor. Köprünün altındaki dere ise suyu kuruduğu için akmıyor.