Tarihi Yalılar Otel Oluyor!



Bir dönem Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu olarak hizmet veren Fehime Sultan Yalısı ve Yüzme İhtisas Kulübü olarak kullanılan Hatice Sultan Yalısı Türk Hava Yolları (THY) ve TURKISH DO & CO tarafından yenilenip otel olarak kullanılacak.

Başka Haber'den Hıdır Tok'un haberine göre, Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu olarak kullanılan Fehime Sultan Yalısı 2002 yılında yanmış, yalının kültür merkezi ve okul olarak kullanılacağı söylenmiş fakat bina otel yapılmak üzere ihaleye sunulmuştu.

İl Özel İdaresi'nin açtığı ihaleyi kazanan THY ve TURKISH DO & CO burayı otel yapmak üzere hazırlıklara başladı.

Halen restorasyonu devam eden yalının 2014 yılında bitmesi hedefleniyor. Butik otel olarak kullanılacak yalıların kiralarının eğitim hizmetlerinde kullanılacağı belirtiliyor.

Çevik Kuvvet'le boşaltılmıştı

Hatice Sultan Yalısı ise 2006 yılında THY'nin ikram şirketi Do&Co'ya kiralanmıştı. Yalıda faaliyetleri sürdüren İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü (İ.Y.İ.K.) 2006 yılında polis zoruyla yalıdan çıkartılmıştı.

Çalışmalarına Ortaköy'deki Lido havuzunda başlayan kulüp, 70'li yıllarda Hatice Sultan Yalısı'na taşındı. Boğaziçi Köprüsü'nün temeli atıldığında yıkılma tehlikesi geçiren yalıyı restore eden kulüp, 35 yıllığına kiraladığı yalının bahçesine gençler için havuz yaptırdı.

Kira süresi dolunca, Haziran 2006'da Çevik Kuvvet yalıyı kuşattı. Polisler geldiğinde sporcular havuzda antrenman yapıyordu. Yalıyı yeniden kiralama isteğine ret cevabı alan kulüp yönetiminin yeni bir yer bulunana kadar yalıda kalma önerisi de kabul görmedi.

Dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, çalışmaların Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çatısı altında yalıdaki havuzda sürdürebileceğini söylese de sözler tutulmadı.

Yalıyı turizm tesisi olarak değerlendirmek isteyen İl Genel Meclisi, boşaltma işlemi sonrası yalıyı satma kararı aldı. Yanındaki Fehime Sultan Yalısı'yla birlikte 2006 yılında 95 milyon lira değer biçilen yalının satışına CHP itiraz edince satış iptal edildi. İl Özel İdaresi yalıları kiraya verme yoluna gitti.

İl Özel İdaresi'nin açmış olduğu ihaleyi kazanan firmalar tarafından 2009 yılında 31 yıllığına kiralanan yalıların aylık kira bedeli 450 bin, toplam kira bedeli ise yaklaşık 167 milyon civarında.