Tarihî Yarımada Aslına Uygun Olarak Yenilenecek



Eminönü Belediyesi; Sultanahmet, Cankurtaran ve Küçükayasofya’daki 15 cadde ve sokakta bulunan binaları aslına uygun olarak yenilemek üzere harekete geçti. Çalışmalar, İl Özel İdaresi’nin projeleri onaylamasıyla başlayacak ve 2 yıl içinde tamamlanacak.

Eminönü Belediyesi İmar Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘Kentsel Tasarım ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi’, Sultanahmet, Cankurtaran ve Küçükayasofya’yı kapsayan 15 cadde ve sokakta toplam 481 bina cephesinin rölöve, restitüsyon ve restorasyonlarını kapsıyor. Eminönü’nde kaliteli yaşam alanları oluşturmayı ve mevcut yapıyı kentsel tasarıma uygun hale dönüştürmeyi hedefleyen proje ile özellikle konut olarak kullanılan binalarda konforlu bir yaşam imkanı da sağlanacak.

Sultanahmet ve Küçükayasofya gibi tarihî ve turistik açıdan çok önemli bir bölgede gerçekleştirilecek çalışmanın bir sonucu da metruk binaların restorasyonu olacak. Çünkü bölgede çevre için tehlike arz eden çok sayıda metruk bina bulunuyor. Çalışmayla, tarihî yarımadanın siluetini oluşturan binaların kentsel tasarıma uygun bir cephe restorasyonları da yapılmış olacak. Tarihî Yarımada Genel Tipoloji Envanteri ve Kentsel Tasarım kapsamı içerisinde öngörülen çalışmanın 2 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, belirlenen sokakların İstanbul 1. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylandığını, planlar üzerinde işaretlenip fotoğraflandığını ve mülkiyet tespitleri tamamlanmış projelerin İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi’ne gönderildiğini kaydediyor. İl Özel İdaresi’nin yapacağı değerlendirmenin ardından çalışmalar için ödenek temin edilecek. İl Özel İdaresi tarafından finansmanı sağlandığı takdirde çalışmalar hemen başlayacak.

Proje kapsamında yer alan binaların mülkiyet sahiplerine tebliğlerde bulunulacak ve yasal zorunluluk hatırlatılacak. Proje bütçesinden her binaya tahsis edilecek miktar belediyenin kontrolünde harcanacak. Yasa gereği proje çerçevesinde alınan bütçenin tamamının sunulan projeye uygun olarak harcanması gerekiyor. Tarihî yarımadada ayrıca tabela ve saçaklara da standart getirildi. Büyükşehir ve Eminönü Belediyesi’nin işbirliğiyle tarihî dokuyu bozan tabela, saçak ve klimalar sökülüyor.

Bina cephelerine disiplin getirmeyi amaçlayan çalışmalarda öncelikle bölgenin tek tek fotoğrafları çekiliyor. Bu fotoğraflar birleştirilerek cadde ve sokağın dokusu bilgisayar ekranına yansıtılıyor. Daha sonra cephelerde yer alan fazlalıklar tek tek silinerek, tabelanın nasıl olacağı, tentelerin hangi ölçülerde ve hangi özelliklerde yerleştirilebileceği fotoğraf üzerinde belirleniyor.