Tarihin Göbeğine Dinamit



Mersin’de dünyanın ender tarihsel miraslarından, MÖ 3. yüzyıldan kaldığı bilinen 11 kabartma eserin bulunduğu Adamkayalar, definecilerin patlattığı dinamitlerle tahrip edildi. Tarihi eserler, geri dönüşü olanaksız şekilde zarar gördü.

Erdemli’ye bağlı Kızkalesi beldesindeki Hüseyinler köyü yolu civarındaki Şeytan Deresi vadisinde yer alan Adamkayalar, insan figürü kabartmalarıyla dikkat çekti. Bölgenin antik dönemdeki yöneticilerine (asker-rahip krallar) ve ailelerine ait olduğu ifade edilen ve günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşan tarihi eserler, hazine arayanların patlattığı dinamitlerle büyük zarar gördü. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Durukan, tarihi eserlere zarar verenlerin ortaya çıkarılarak, caydırıcı cezalar almaları gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Denizi, doğayı eksik fazla hemen her ülkede bulabilirsiniz. Ancak MÖ 3 yüzyıla ait bir eseri bu şekilde tahrip ederek yok ederseniz kendi geleceğinizi de tahrip etmiş olursunuz. Elimizdeki eserlerin ne kadar kıymetli olduğunu anlatmamız gerekiyor. Bunun için uzun vadede bilinç- lendirme yapılması gerekiyor.”