Tarihin Hali İç Sızlatıyor



İzmir tarih zengini bir kent ama bir de sahip çıkılsa... Bunun en çarpıcı örneği eski evler. Bir zamanlar mimarileriyle bakışları üzerinde toplayan binalar o yaşam dolu günlerinden şimdi çok uzakta. Hepsi de kaderine ve adeta ölüm sessizliğine terkedilmiş durumda. Zamanın ağır yüküne dayanamayıp birer birer çöküyorlar, sayıları giderek azalıyor.

Neden sahip çıkılmıyor?

Ayakta kalanlar da kötü sona doğru adım adım ilerliyor. Görüntüleri yürekleri parçalıyor. Üstelik çoğu da serserilerin ve tinercilerin yuvası. İçleri çöp dolu, çevreye mikrop saçıyor. İzmirliler, neden böyle sahipsiz olduklarını merak ediyor. Avrupa’daki kentlerde geçmişe nasıl sıkı sıkı sarıldığına ve böyle turist çekildiğine dikkat çekiliyor.
Can çekişen binaların çoğunlukla bulunduğu Konak’ta belediye görevlileri, yazı asarak tehlike uyarısı yapıyor. Yetkililer, koruma tescilli yapıların hızla azaldığını, ancak bu konuda ellerinin kollarının bağlı olduğunu söylüyor. Çoğunun birden fazla kişiye ait olmasının çözümü zorlaştırdığı vurgulanıyor, “En büyük sorun mülkiyet” deniliyor.