Tarım Alanına Yapılacak Sebze Haline Yargı “Dur” Dedi



Samsun Büyükşehir Belediyesi, Bafra ilçesi Türbe mahallesinde ovanın içinde kalan yaklaşık 18 hektarlık alanı kamulaştırarak meyve ve sebze hali yapmak istedi. 7 ay önce projeyi oy çokluğu ile meclisten geçiren belediye, bölgede çiftçilik yapan köylülerin itirazlarını da kabul etmedi. Çiftçiler de eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışırken bir yandan da dava açtı.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nce devam ettirilen kamulaştırma işlemlerine çiftçiler ve arazi sahipleri tarafından açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, kamulaştırma işlemlerine dayanak olan İl Encümeni’nin verdiği “kamu yararı” kararını ve Samsun Valiliği’nin olur kararını iptal ederek, bölgeyi “sulu mutlak tarım arazisi” olarak tanımladı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Mahkeme “kamu yararı” kararı alınmadan toprak yapısı konusunda gerekli incelemelerin Büyükşehir Belediyesi’nce yapılmadığını, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin sahada yaptığı incelemeler sonucunda bölgenin ‘sulu mutlak tarım arazisi’ olarak tespit edildiğine dikkat çekti. Ayrıca mahkeme, alanın 1. sınıf tarım arazisi olduğunu ve kamu yararı kararının hukuka uygun olmadığına kanaat getirerek kamulaştırma kararının iptaline karar verdi. Mahkeme, istinaf başvurusunu da oybirliği ile kesin olarak reddetti.

Ova betonlaşmaktan kurtarıldı
Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hasan Çobancı, kamulaştırılmak istenilen alanın 1. sınıf tarım arazi olduğuna dikkat çekerek, “Bu proje hayata geçirilseydi, ovanın tarımsal niteliği bozulacak ve kısa süre sonra örnek teşkil edilerek ova betonlaşacaktı.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.