Tarım Arazilerimiz Bitiyor!



Bayraktar, Toprak Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1990-2014 döneminde, işlenen tarım arazisi ve uzun ömürlü bitki  alanının yüzde 14 azaldığını kaydetti. Türkiye’nin dünyada toprak rezervi en fazla azalan 20 ülkeden biri olduğunu aktaran Bayraktar, şunları söyledi:

“Tarım arazileri, geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıkıyor. Sebepler içinde, geçmişte yaşanan hızlı nüfus artışını, kırsaldan kente göçü, yerleşimlerin içinden geçen karayollarını, bunların çevresinde kurulan sanayiyi, turizmi, madenciliği sayabiliriz. Ayrıca, her geçen gün erozyon,  çölleşme, tuzlanma sürekli bozulmalara  neden olmaktadır. Bunların yanında aşırı ve bilinçsiz sulama ve gübreleme  işlemleri, uygun miktarda kullanılmayan pestisitler de topraklarımıza  zarar vermektedir.”

‘Toplulaştırma önemli’

Bayraktar, miras hükümlerinden kaynaklanan arazi parçalanmasının zararlarına da değinerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın arazi toplulaştırma  çalışmalarının çok önemli olduğunu belirtti. Bayraktar, “Ülke olarak ‘bir kilo toprak  bir kilo altına eşdeğerdir’ sözünü benimseyerek topraklarımıza daha fazla sahip  çıkmalı, tarım arazilerimizi daha verimli kullanmanın yollarını bulmalıyız” dedi.