Tarım Toza Teslim



Balıkesir Ayvalık ilçesinde, Bursa’nın ise Osmaneli ilçesinde açılmak istenen mermer ve granit ocakları için çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi. Tarıma ve ormana büyük zararlar verecek maden ocakları yerleşim yerlerinin dibinde bulunuyor. Ocaklar, bitkisel örtünün kaldırılması, taşınması ve ocakların işletilmesi sırasında kilogramlarca toz açığa çıkaracak.

BirGün’de yer alan habere göre; Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yapılmak istenen granit maden ocağı için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Yasaya göre 25 hektar üzeri projeler ÇED sürecine dahil olması gerektiği için şirket maden ocağının ÇED dosyasını 24,72 olarak belirledi. Ruhsat alanı ise 95,66 hektar alan olan projenin bedeli 950 bin TL. Orman ve tarım arazisi üzerinde kurulmak istenen proje için 55 bin 561 ton bitkisel toprak sıyırma işlemi yapılacak.

Patlatma yönetimiyle işletilecek ve yerleşim yerlerine 295 metre uzaklıkta yapılması planlanan maden ocağı 4 poligondan oluşuyor. Bitkisel örtünün kaldırılması, taşınması, depolanması ve maden ocağının üretim aşamasında 4 poligondan saatte 222 kilodan fazla toz meydana gelecek.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Bursa’nın Osmaneli ilçesinde açılması planlanan mermer ocağına ilişkin de ÇED gerekli değildir kararı verildi. Binlerce kilogram toz oluşturacak ocak, yerleşim yerlerine sadece 300 metre uzaklıkta.

Şirket toplamda 31 hektarlık alana mermer ocağı, pasa değerlendirme ünitesi, mermer işleme tesisi, nebati toprak depolama, pasa döküm alanı, stok sahası ve sosyal tesis yapmayı planlanıyor.

850 bin TL maliyetle kurulacak tesisin üretilebilir rezerv miktarı 4 milyon 497 bin ton. Açık işletme yöntemiyle çalıştırılacak ocakta, bitkisel toprağın kaldırılması, cevherin çıkarılması ve taşınması esnasında binlerce ton toz meydana gelecek.