Tarımsal Sulama Yatırımları İnşaatı Canlandıracak



İnşaat sektörü, sektördeki daralmanın 2009'da "tarımsal sulama projeleri" ile aşılabileceğini öngörüyor. İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) hazırladığı "İnşaat Sektörü Raporu"nda, sektörün gelişimi, mevcut durumu ve öngörülen geleceği değerlendirildi. Rapora göre, 2007'de "seçimlerin doğurduğu belirsizlik ortamı" sektörde durgunluk yarattı. Ekonomik büyümedeki yavaşlama inşaat sektörüne de yansıdı ve sektörel büyüme yüzde 5 düzeyinde kaldı.

2008 yılının ilk 6 ayında da inşaat sektöründe küçülme süreci devam etti. Raporda, inşaatın gelişmeleri 1 yıl geriden takip eden bir sektör olduğuna dikkat çekilerek, şu değerlendirmelere yer verildi: "2007 yılında yaşanan gelişmeler sektörün büyüme sürecini frenlemiştir. Geçen yıl Türkiye neredeyse son yüzyılın en kurak yılını yaşamıştır. Dünya gıda fiyatları yüksek oranda artmıştır. Petrol fiyatları, 100 dolar/varil seviyelerinin üzerine çıkmıştır. Sıkı maliye politikalarının uygulanması da bütçeden yatırımlara ayrılan payın kısılmasına neden olmuştur. 2007'de yatırımların bütçe içindeki payı yüzde 6,3 olarak gerçekleşmiş iken, 2008'de yüzde 5,3 olacağı tahmin edilmektedir. Ancak aktarılması düşünülen ek ödenek ile bu oranın artacağı bilgisi verilmektedir."
    
2009 için olumlu sinyaller var

Konuttaki canlılığın da 2008'de azalışını sürdürdüğü ifade edilen raporda, "Şimdi Türkiye'de konut stoku fazlalığı bulunmaktadır. TÜİK tarafından açıklanan veriler bunun bir göstergesi durumundadır. 2008 yılının ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 15,3 düşüşle 39 bin 851 ile olmuştur" denildi.

Raporda, 2008'de sektörde küçülme sürecinin devam edeceği belirtilerek, söz konusu yılda "ulaştırma sektöründe özellikle raylı sistem yatırımları ve enerji sektöründe yürütülen projelerin ön planda olduğu" kaydedildi.

Raporda, 2009 için olumlu gelişmelerin sinyalleri bulunduğu belirtilerek, beklentilere ilişkin şunlar kaydedildi: "Sektör yatırımları için beklenti tarımsal sulama yatırımlarının ön plana çıkmasıdır. Çünkü halen sulanabilir topraklarımızın önemli bir bölümü projelerinin tamamlanamaması dolayısıyla sulanamamaktadır. Artık sulama ve enerji projelerinin önemi ortaya çıkmıştır. Acilen bu yatırımların tamamlanması için adımlar atılacağı sinyalleri verilmektedir. Kısacası 2009'da tarımsal sulama projeleri ön plana çıkacaktır. Sektörde konut yatırımları artış hızı azalsa da TOKİ yatırımları, kentsel dönüşüm projeleri, yapıların depreme dayanıklı üretilme ve güçlendirme çalışmaları ve bu projelerden kaynaklanan altyapı yatırımları ön planda olmaya devam edecektir."