TARİŞ, Ada’yı Karıştırdı



Kuşadası’nda 12 yıldır gündemde olan ve belediye tarafından iki kez yeşil alan ilan edilen TARİŞ'e ait sahil bandındaki 10 dönüme yakın arsanın, gazete ilanıyla yeniden satışa çıkarılması tartışma yarattı. Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, söz konusu alanda çok katlı yapılaşmaya karşı olduklarını, bunun için düşük yoğunluklu kültür alanı ilan edilmesi konusunda çalışma yaptıklarını söyledi.

Kuşadası’nın en değerli yerlerinden Atatürk Bulvarı üerindeki alanın, TARİŞ tarafından gazetelere verilen ilanla bugün satışa çıkarılacağı duyurulmuştu. Bölgenin Kuşadası’nın nefes aldığı ender noktalardan biri olduğuna dikkati çeken Altungün, yaptığı açıklama şu görüşlere yer verdi:

“Bu arsanın düşük yoğunluklu olarak ve kültür merkezi şeklinde değerlendirilmesini istiyoruz. Bu konudaki görüşümüzü daha önce Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu toplantılarında da dile getirmiştik. Zira bu alan içerisinde zaten tescilli iki eski yapı da bulunuyor. Satışa çıkarılması, arzu ettiğimiz bir durum değil. Çok katlı bir yapılaşmaya da kesinlikle karşıyız. Bu görüşlerimizi daha önce dile getirmiştik. Görüşlerimizde ve arsanın değerlendirmesine bakış açımızda bir değişiklik yok ve olması da mümkün değil.”

Birlik tepkili

Tariş Yağlı Tohumlar ve Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar ise, “Çok katlı bina yapılmasını istemeyen belediye, bedelini öder” yorumunu yaptı. Azbazdar, TARİŞ ortaklarının alınteriyle alınmış arsanın değerini kimsenin yok etmeye hakkı olmadığını savunarak, “Şimdiye kadar arsanın sağında, solunda inşasına izin verilen çok katlı yapılaşmalara itiraz etmeyen belediyenin, Kuşadası’nda son kalan yer olan arsaya, her satış ihalesi öncesi göz dikmesine bir anlam veremiyorum. Birliklerimize ait taşınmaz, Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edilmiş olup imar planını yapma ve onaylama yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na aittir. Arazimizin, kamunun haklarını da koruyacak şekilde, yönetmelikler çerçevesinde, imar planı değişikliği çalışmaları, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun görüş ve önerileri doğrultusunda hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunulmuş ve imar koşulları belirlenmiştir” dedi.