Tarlabaşı'nda Endişe Yoğun



Tarlabaşı'nın emektar seyyar sebzecisi 65 yaşındaki Ali Yılmaz, "Ölürüm de evimi yıktırmam. Kendi paramla tamir etmişim, ne kadara aldıysam o kadar masraf etmişim. Dört yıldır belediye başkanı bir gün gelip kapımızı çalmış mı? Bizim ev yedi oda. 18 nüfusa ne ev verecekler?" diyerek Tarlabaşı'ndan çıkmayacağını anlatıyor.

Beyoğlu Belediye Meclisi, Tarlabaşı'ndaki yenileme projesiyle ilgili Anıtlar Kurulu kararını onayladı, semt halkı birkaç ay içinde dozerlerle karşılaşacak. Mal sahiplerine yenilenen evlerinin yüzde 42'si verilecek, geri kalanı ihaleyi alan Çalık Grubu'nun olacak. Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, mal sahipleriyle hiçbir sorun yaşamadıklarını, herkesin 'bir an önce bu işin yapılmasını istediğini' duyurdu. Sokaklarsa hâlâ şaşkın, zira kimsenin ne onaydan haberi var ne de hanelerinin akıbetinden.

Hayat değişecek
Sucu Ahmet Yazıcı Tarlabaşı'nda hem çalışıp hem yaşayanlardan, dört çocuklu, kiracı: "Bu işi bölüm bölüm yapsalar daha iyiydi. Biz istemiyoruz aslında. Ben şimdi nereye taşınayım? Beş kardeş bir binada oturuyoruz. Önce bir yer göstersinler" diyor.
Oduncu Bahattin Eren, hem isteksiz hem umutsuzlardan. "Yüzde 42 ne demek?" diyor, "Gebze'de, Pendik'te yüzde 50 veriyor. Burası Taksim'in göbeği. Ama adamlar zengin. Başbakan'ın damadı almış işi. Ne yapalım, mahkemeye mi verelim?"
Eren'in derdi katmerli. Tarlabaşı'ndaki eski düzenle birlikte mesleğinin de tükenmekte olduğunu anlatıyor: "Yeniledikten sonra bize burada odunculuk, tüpçülük de yaptırmayacaklar. Temiz bir yer olacak ama esnaf da olmayacak. Aslına bakarsan bizim işimiz zaten bitecek."

Mahallenin 'işbiliri' dertli
Muhitte, 'bu işleri' kovalayanlardan biri olarak bilinen Reşit Yılmaz, Tarlabaşı'na Siirt'ten göçenler arasında belini doğrultabilen şanslılardan. Bir köşede emlakçı dükkânı, bir de altta market işlettiği binası var; belediyeye güveniyor ama endişeli, "15 sene hayatımı buraya vermişim. Yıkılırsa mala ne yapacağım? Şimdi kimse yıkılacak diye almıyor" diyor.

Yenileme projesinin sınırını belirleyen sokağın köşesinde oturan Tamer Özhan'a doğup büyüdüğü evden çıkma fikri çok uzak geliyor: "Bize yenileme olacak dediler, zamanını söylemediler. Kendi imkanınız varsa, belediyeye müracaat eder kendiniz yaparsınız, eviniz sağlamsa yıkıma zaten gerek yok, sadece dış görüntüsü değişecek dediler. Burası üç kat, 53 metrekare. Ben buranın kiralarıyla geçinen bir insanım. Benim ayda bir doktora gitmem lazım."

Tarlabaşı sakinlerinden Müjgan Yazgan ise, karara 'gözü kapalı' uymaya karar veren mal sahiplerinden biri. "Güzel para verdi mi tabii ki oynayarak gideceğiz, hükümet bizi düşünür" diye konuşuyor.

Yüzde 80'i işgalciler

Projeye göre Tarlabaşı'nda toplam 278 bina yenilenecek, kimi binalara hiç dokunulmayacak, bazıları yalnızca restore edilirken diğerleri yıkılıp yeniden yapılacak. İhaleyi geçen yılın mart ayında kazanan Çalık Grubu şirketlerinden GAP İnşaat'ın altı ay içinde işe başlaması, tüm çalışmanın bir buçuk yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Şimdi gözler binalarda ne tür değişiklikler olacağını belirleyip yol haritası çizecek olan Anıtlar Kurulu'nda. Mekânsal görüntüsüyle belli bir dönemin tanıklığını yapan Tarlabaşı, 20 Şubat 2006'da Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı ilan edilmişti. Beyoğlu Belediye Meclisi uygulama usul ve esaslarını 10 Kasım 2006'da onaylamış, 16 Mart 2007'de çıkılan ihalede GAP İnşaat 4 Nisan 2007'de Beyoğlu Belediyesi'yle sözleşme imzalamıştı. Projeyle alandaki problemlere kalıcı çözümlerin getirilmesi hedefleniyor. Beyoğlu Belediyesi Emlak İşleri Müdürü Mehmet Yıldırım projeyle ilgili şunları söyledi: 'Tarlabaşı Yenileme Projesi' sadece mal sahipleriyle görüşülüp onlarla kira sözleşmesi imzalanacak. Şu anda kiracılara bir tazminat ödenmesi söz konusu değil. Zaten bölgenin yüzde 80'inde işgalciler oturuyor.