Jean Dubuffet Litografi ve Serigrafi Çalışmalarıyla Ankara’da



Ankara Galeri Nev, yeni yıl sergilerine Jean Dubuffet ile devam ediyor. Geçtiğimiz yirmi yıl içinde Picasso, Bonnard, Dali’den özgün gravürler ve litografiler sergilemiş olan Galeri Nev, 27 Ocak 2006 tarihinden itibaren Fransız resminin ustalarından Dubuffet’yi ağırlıyor. Fransız Kültür Merkezi ve 1974 yılında sanatçının kendisi tarafından kurulan Paris Dubuffet Vakfı işbirliğiyle Ankara Galeri Nev’de düzenlenen sergide, Dubuffet’nin sanat serüveninin ayrılmaz bir parçası olan litografileri (taş baskı) ve serigrafilerine (ipek baskı) yer veriliyor.

1917 yılında girdiği Paris Güzel Sanatlar Okulu’nda yetişen Dubuffet 1924’te resmi bırakmaya karar verir ve aile mesleği olan şarapçılığa yönelir. Aradan geçen 18 yılın ardından yeniden resme dönen Dubuffet, ilk kez 1942’de “olabildiğince özgür bir biçimde resim yapmak için kendine izin verir”. Hararetli iltifatlar ve hakaretlerle karşılanacak ilk sergisini 1944’te Paris’te açar. 1945’te yapıtının temelini oluşturacak ve kendisinin “art brut” olarak nitelendirdiği anlatım biçiminin araştırmalarına başlar. Çok geçmeden sanat serüveninin başlıca esin kaynağı olacak “art brut koleksiyonu”nu oluşturur.

1951 yılında Fransa’da ilk retrospektif sergisi düzenlenir; Dubuffet retrospektifleri sonraki yıllarda Almanya, İngiltere, İspanya, Avusturya ve Japonya’nın çeşitli müzelerinde devam eder. 1962 yılında MoMA’da düzenlenen ve müze koleksiyonuna pek çok eserini kazandıran retrospektifi, Chicago ve Los Angeles’ta tekrar edilir. 1973’te ise New York’ta Dubuffet retrospektifini ağırlayan Guggenheim Müzesidir. Aynı müze sanatçının 80. yaşgününü Paris Pompidou Müzesi ile eş zamanlı açtıkları ve büyük ses getirecek sergilerle kutlayacaktır. 1984’te Venedik Bienali’ndeki Fransız Pavyonu tamamen Dubuffet’ye ayrılır. Dubuffet 1985 yılında Paris’te ölür. Müze sergileri ve retrospektifleri ölümünden sonra da aralıksız sürer. Ayrıca, 1966 yılında heykele başlayan ve çok geçmeden çalışmalarını anıta dönüştüren sanatçının bu yapıtları bugün hâlâ Fransa, Almanya ve Amerika’nın kent meydanlarındadır.

Jean Dubuffet’nin Ankara Galeri Nev’de sergilenecek litografi ile serigrafileri sanatçının resme geri döndükten hemen sonra başlayacağı ve farklı tekniklerin, farklı malzemelerin tüm olanaklarını keşfedeceği bir araştırmanın ürünüdür. Sanatının farklı dönemleri ile eş zamanlı beş farklı dizi halinde sunulan eserlerde litografi ile serigrafinin hatta kimi zaman boya ile baskının da üst üste geldiği, iç içe geçtiği izlenebilir.

Bilgi İçin:
Galeri Nev, Ankara
A: Gezegen Sokak 5 06700 GOP/Ankara
T: (312) 437 93 90
F: (312) 436 39 47