Tartışılan Kuleler için Karar Verildi



TOGO kuleleriyle ilgili Danıştay son kararını verdi. 20 bin metrekarelik inşaat alanına 120 bin metrekarelik inşaat yapılan proje için mahkeme, Belediye Meclisi’nin aldığı inşaat yoğunluğunun azaltılması kararına uyulmasını istedi.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre; Togo ikiz kuleleriyle ilgili tartışmalar 2016 yılında başladı. İkiz kulelerle ilgili imar planı değişikliği, Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde onaylandı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ikiz kulelerin inşasına ilişkin imar planı değişikliğine karşı “kamu yararına aykırı olduğu” gerekçesiyle dava açtı. Mahkeme söz konusu değişikliği kamu yararına aykırı buldu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve müdahil Sinan Aygün Gayrimenkul Yatırım A.Ş. ile TOGO Gayrimenkul Yatırım A.Ş., bu kararı istinafa taşıdı ancak istinaf mahkemesi Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ve müdahil Sinan Aygün Gayrimenkul Yatırım A.Ş. ile TOGO Gayrimenkul Yatırım A.Ş.’nin başvurularını reddetti. Melih Gökçek’in 2017’de istifası sonrası göreve gelen Mustafa Tuna döneminde inşaatın imar değişikliği mahkeme tarafından iptal edildi ancak inşaat mühürlenmedi.

Mansur Yavaş, 31 Mart’ta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Belediye, söz konusu mahkeme kararına bir üst mahkemede itiraz etmedi, 16 Aralık 2019’da inşaat mühürlendi.

Togo kulelerini yaptıran Sinan Aygün Danıştay'ın kendileriyle ilgili kararın, kendilerine henüz tebliğ edilmediğini belirterek şunları söyledi: “İnşaatı yaparken belediye defalarca denetim yaptı. Biz de devletin verdiğine uygun olarak inşaatımızı yaptık. 27 katlı iki kule yaptık. Mansur Bey binaların değerinin 500 milyon dolar olduğunu söyledi. Kendisi 500 milyon değil 100 milyon dolar versin binayı belediyeye bırakayım.”

Aygün, kendisinin yasadışı bir işlemi olmadığını her şeyi belediyenin planları doğrultusunda gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.