Tartışılan Maden İhalesi İptal Edildi



Maden ilçesinin Kısabekir Köyü’nde bulunan bakır, kobalt, kurşun, çinko ve demir madenleri rezervlerin çıkarılması ve işletilmesi ile ilgili yapılacak ve toplamda 2 milyara mâl olacak ihale, yandaş şirketlere peşkeş çekileceğine dair iddiaların ardından ihale şartnamesinde değişiklikler yapılacağı gerekçesiyle iki kez ertelenmişti.

Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği Genel Sekreteri ve Maden Mühendisi Hayri Günay, Ankara Nöbetçi Mahkemesine yürütmeye durdurma ve iptal başvuruşu yapmıştı. Tartışmalı ihaleyi 2 milyar 205 milyon TL bedelle Cengiz Holding bünyesinde olan Port Madencilik A.Ş. kazanmıştı. İhale sonrasında muhalefet ve birçok meslek kuruluşu maden ihalesinde kamunun zarar ettiğini ileri sürmüştü.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Sözcü’den Evren Demirdaş’ın haberine göre; haftalardır tartışılan maden ihalesiyle ilgili dikkat çeken gelişmeyi Elazığ Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Asilhan Arslan açıkladı.

Maden ihalesinin iptal edildiğini duyuran Arslan, “Elazığ Mermer ve Madenciler Derneği genel sekreteri Hayri Günay'ın yapmış olduğu maden ihalesinin iptal başvurusu Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından Maden ilçesindeki maden rezervinin çıkartılıp işletilmesine dair yapılan ihaleyi esastan bozdu. En önemli gerekçe madenin gerçek büyüklüğü, rezerv tespiti ve ekonomik değeri kesinleşmeden ihale taban fiyatının belirlenmesi gösterildi. Bundan sonra ihalenin iptaline gerekçe olan tüm usuller yeniden dizayn edilerek hem Maden İşleri Genel Müdürlüğünün ihale mevzuatına hem de kamu menfaatine olacak şekilde yeniden düzenlenip ihaleye çıkacak. Biz de Elazığ Girişim Grubu olarak çalışmalarımıza tekrardan başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.