Tartışmalı Ataköy Arazisi Yeniden Satışta



Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ataköy arazisini ikinci kez açık arttırma usülü satışa çıkarıyor. Denizciler Ataköy Turizm İnşaat AŞ (DATİ) tarafından 2005 yılında 33 yıllığına kiralanan arazinin ihalesi 4 Eylül'de yapılacak. Araziyi alacak firmanın üst yatırım hakkının bulunmaması daha önce "adrese teslim ihale" eleştirilerine neden olmuştu. Eskidji Gayrimenkul tarafından 450 milyon YTL muhammen bedelle başlatılacak açık arttırmada TOKİ'nin hedefi 1 milyar doları bulmak. 
    
'Adrese teslim ihale'

DATİ'nin 200 milyon dolara 33 yıllığına Özelleştirme İdaresi'nden kiraladığı Ataköy Turizm Tesisleri, Galleria Alışveriş Merkezi, Dünya Göz Hastanesi, Sheraton Otel (eski Holiday Inn.), akaryakıt istasyonu ve katlı otoparktan oluşan yaklaşık 140 bin metrekarelik araziden oluşuyor.

Arazi Mart 2007'de de TOKİ tarafından satışa çıkartılmış, Referans'ın "Adrese telim ihale" başlığı ile yaptığı haberler ve gelişen tepkiler üzerine ihale, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla iptal edilmişti.

DATİ'nin arazi üzerine yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıklamasından kısa bir süre sonra TOKİ, arazinin satışı için ihale yapılacağını duyurmuştu. İhale şartnamesinde, araziyi alan firmanın 2038 yılına kadar herhangi bir üst yatırım yapamayacağı, belirtilerek, "Taşınmaz hakkında idare ile Ataköy Turizm AŞ arasında 10 Temmuz 1986 tarihinde imzalanan ve 10 Temmuz 2038 tarihine kadar devam edecek olan kira sözleşmesi bulunmakta olup teklif ilgili tüm hak ve yükümlülükleri bildiğini kabul ve beyan eder deniliyordu." 2038 yılına kadar üst kullanım hakkı bulunmayan ve içinde kiracısı bulunan bir arazinin satışa çıkarılması, arazinin DATİ firmasına satılmak istendiği yorumlarına yol açmıştı.

Gazete ilanı verildi

Eskidji tarafından 4 Eylül'de yapılacak ihale için gazetelere verilen "Ataköy Galleria, mevcut binaları ve 100 bin metrekareye yakın inşaat alanı açık arttırma ile satılacaktır" başlıklı TOKİ ilanında ise şu bilgiler verildi: "Mevcut emsal hesaplarına göre yaklaşık 100 bin metrekare ilave inşaat imkanı vardır. Turizm ve Kültür Bakanlığı onaylı imar planına göre otel, apart otel, gazino, marina, yat kulübü, alışveriş tesisleri, lokantalar, kongre tesisleri, akaryakıt satış üniteleri, gösteri spor ve eğlence tesisleri ve sağlık kulübü gibi tesisler yer alabilir. Kira sonu olan 2038 yılında mevcut tüm tesisler bila bedel (istenirse yıkılarak) malike devir edilecek. Bu süreç içinde malikin onayı olmadan hiçbir talimat, tadilat ve yeni imalat yapılamaz. Bu süre içerisinde kiralar ve kar payları maliklere ödenecektir."
    
Emlakbank'tan TOKİ'ye

* 1986'da devlete ait Ataköy Turizm A.Ş, Galleria Alışveriş Merkezi, Crowne Plaza, Ataköy Marina'nın bulunduğu arazinin üst kullanım hakkını Emlak Bankası'ndan satın aldı.
* 2002 yılında arazi Emlak Bankası'ndan TOKİ'ye geçti
* Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 2005'te ihale açarak yaklaşık 150 bin metrekare araziyi 33 yıllığına 200 milyon dolara DATİ Holding'e kiraladı.
* DATİ, bölgeye 100 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı.
* TOKİ sürpriz kararla arazi satışı için 22 Mart 2007'de ihale yapacağını duyurdu
* Oluşan tepkiler üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ihale iptal edildi.

* TOKİ ikinci kez arazinin satışı için 4 Eylül 2008'de ihale yapacağını duyurdu.