Taş Ocağına Karşı Mücadele Eden Köyde ÇED Zaferi



İzmir 5’inci İdare Mahkemesi, maden ocağı için verilen ‘Çevresel etki değerlendirmesi  (ÇED) kapsam dışıdır‘ kararını iptal etti. Karar Akalan’da büyük sevinçle karşılandı. Köylülere mücadelelerinde başından bu yana destek olan 24. Dönem CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, mahkemenin kararı sonrası akşam Akalanlılar'la buluştu. Köyün çevre mücadelesinin avukatlarından Şehrazat Mercan da bu buluşmada 24 Kasım’da görüşülecek İptal davasıyla ve süreçle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Çevre mücadelesi sonuç verdi

İzmir – İstanbul arasında yapımı devam eden otoyol inşaatı için dolgu malzemesi çıkartılması amacıyla geçtiğimiz yıl Kemalpaşa’ya bağlı Akalan’da taş ocağı açılmasına karar verilmişti. Çevre ve şehircilik bakanlığı maden ocağı için “ÇED kapsamı dışındadır” demiş, bunun üzerine Karara tepki gösteren köylüler, yürütmenin durdurulması için hukuk mücadelesi başlatmıştı. Köy halkının ve çevre aktivistlerinin katılımıyla Ocak ayında taş ocağına karşı tepki eylemleri yapılmıştı.

İzmir 5’inci İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin, otoyolun İzmir – Gebze bölümü için ‘ÇED kapsam dışı’ kararının verilmesine neden olan, Çevre Kanunu’na eklenen geçici 3’üncü maddeyi iptal etmesini göz önünde bulundurdu. Anayasa Mahkemesi’nin kararını dikkate alan mahkeme, ‘ÇED kapsam dışı‘ kararını iptal etti.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Tüm taş ocakları için emsal

Kararın köy halkı için bir zafer olduğunu söyleyen Avukat Şehrazat Mercan, “Kararla artık sadece Akalan köyü değil, bu otoyol üzerinde zorunlu olarak yapılması gereken bu tür taş ocaklarının hepsi için emsal oluştu” diye konuştu.

Akalan halkına çevre mücadelesinde başından bu yana destek veren 24. Dönem CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu köy kahvesinde köy sakinleriyle buluştu. Mücadele ile önemli bir kazanım elde edildiğini ama mücadelenin sürmesi gerektiğini kaydeden Moroğlu, “AKP’nin Rant uğruna doğayı vahşice katlettiği yüzlerce örnekten biri Akalan’da yapılmak istendi. Sizlerin topraklarını talan etmek isteyen, daha çok kâr için köyün en yakınında taş ocağı açmak isteyen rantçılara teslim olmadınız. Sizlerin mücadelesiyle Mahkemeden önemli bir karar çıktı. Ama uyanık olmak, mücadeleyi sürdürmek gerek. Şimdi 24 Kasım’da görüşülecek iptal davası çok önemli. Biz sizlerle birlikte Rant için doğanın çevrenin katledilmesine asla seyirci kalmayacağız. Çevreyi ve yaşamı korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.