[Tasarım [Ağ(ı)] Tasarımı] GG’de

Gerçek dünyadan sanal dünyaya uzanan ve giderek büyüyen ağlar, ağ tasarımları ve ağ tasarımcılarının sorgulandığı ‘Tasarım Ağı / Ağ Tasarımı’ adlı sergi, 18 Eylül 2004’e kadar Garanti Galeri’de.

Mimari, grafik, ürün tasarımı ve kentsel tasarım konulu sergilerden sonra, Garanti Galeri (GG) bu kez de sanal dünyadaki tasarım üzerine odaklandı

Sergide, Tom Klinkowstein’ın yönetimindeki Media A grubunun yanı sıra Urban Probe, D-Fuze, Core77, Media A, ESP Trendlab, Doors of Perception adlı ünlü ağ tasarımcılarının Garanti Galeri (GG)için ürettikleri web tasarımları yer alıyor.

“Ağ Bağlantılı Tasarımcının Hayati Yolu
New York’lu tasarımcı Tom Klinkowstein’ın küratörlüğünü ve tasarımını üstlendiği sergide, 1990-2090 yılları arasında ağ tasarımı ve tasarım ağının gelişimine ilişkin öngörüleri kurgulayan “Ağ Bağlantılı Tasarımcının Hayati Yolu” başlıklı bir çalışma da yer alıyor.

Sergi İnteraktif Şekilde Tasarlandı
İzleyicilerin ağda gezinebilecekleri şekilde interaktif olarak tasarlanan serginin küratörü Klinkowstein “Ağlarla imgeler paylaşılır, siteler birbirine bağlanır, koridorun ya da dünyanın öbür ucundaki insanlarla sanal iş ekipleri kurulur, dağıtılır ve yeniden kurulur. Tasarlanacak şeyin ekonomisi ve estetiği de bu süreçte yeniden tanımlanır. Ağa bağlı tasarımcının yarattığı şey, sentetik olmaktan gurur duyar ve kendiliğinden anonimdir. İşleri cilalı ya da el yapımı, parlak ya da kaba görünebilir. Bu işleri ayrıştıran şey, yapılanların görünümü değil, yaratım süreçlerinin seğirmeli ritmidir. Bunun kaynağı da ağın kendisidir.” diyor.

Tom Klinkowstein (Küratör)
Uluslararası tasarım ve danışmanlık grubu Media A, LLC’nin Başkanı Tom Klinkowstein, Long Island’daki Hofstra Üniversitesi’nde “Yeni Medya” doçenti olarak ders veriyor. Aynı zamanda Pratt Enstitüsü İletişim Tasarımı ve Ambalajlama Yüksek Lisans Programı’nda Dijital Tasarım dalında konuk öğretim üyeliği yapıyor. Klinkowstein’in eserleri, Paris Pompidou Merkezi (Centre Pompidou), Venedik Bienal’i ve Tokyo Wave Galerisi (Wave Gallery) gibi dünya çapında sanat merkezleri, müzeler ve galerilerde sergilendi.