‘Tasarım Araştırması, Prototipler ve 1:1 Deneyim’ Semineri YEM'de Gerçekleştirildi



Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimari Tasarıma Giriş (MTG) Stüdyoları Seminerleri'nin ikincisi, ‘Tasarım Araştırması, Prototipler ve 1:1 Deneyim’ başlıklı sunum, 3 Aralık 2010 Cuma günü Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) gerçekleştirildi.

YTÜ Mimari Tasarıma Giriş Koordinasyon Ekibinden Doç. Dr. Şebnem Yalınay Çinici ve Arş. Gör. Dr. Fulya Özsel Akipek tarafından düzenlenen seminerde; Akipek tarafından gerçekleştirilen sunumda, öncelikle stüdyo kapsamında bugüne kadar gerçekleştirilenler ve ortak hedefler konuşuldu. Bu kapsamda stüdyoda şimdiye odaklanılan konular; ‘kentsel mekan üzerinden gördüğünü çizme ve anlama’, ‘gördüğünü soyutlama ve soyutlananın yeniden kurgulanması’, ‘örüntü / geometri / tasarım’ şeklinde aktarıldı.



‘Tasarım Araştırması, Prototipler ve 1:1 Deneyim’ çalışması kapsamında oluşan öğrenci gruplarının her birinin bir ‘kavram’ı ortaya çıkarmalarının beklenildiğini belirten Akipek, “Çalışma sonucunda her grubun Yapı-Endüstri Merkezi içinde tarafımızdan tanımlanan 20 m2’lik alanlarda sergi mekanı tasarlamasını ve bununla bütünleşik olarak bir sergileme sistemi kurgulamasını bekliyoruz” dedi.

Malzeme, geometri, strüktür ve örüntü uyumu olacak biçimde sistemin tasarlanmasını beklediklerini ifade eden Akipek, baştan sonra tasarlama ve kurma süreçlerinin de bu süreçte sergileneceğini belirtti. 2009 senesinde Mimari Tasarıma Giriş (MTG) Stüdyosu kapsamında üretilen tasarımlara da yer veren Akipek, hafif strüktür ile çalışmanın, geçici ya da dönüştürülebilir malzeme kullanmanın ve montaj / demontaj işlemlerinin düşünülmesinin önemli olduğunu aktardı.

Bu bağlamda ‘tasarım’ sürecini detaylı bir araştırma olarak görmenin önemine değinen Akipek, geçirilen süreçte sonuç üründen daha çok araştırmanın önemli olacağını dile getirdi. Daha sonra ‘prototip’ ve ‘1:1 Deneyim’ üzerine detaylı bilgi veren Akipek, çalışma kapsamında öne çıkan temel özelliklerin ürünün taşınabilmesi, istiflenebilmesi ve kurulum süresi olduğunu belirterek sunumunu tamamladı.



Sunum sonrası gerçekleşen soru-cevap bölümünde ise ağırlıklı olarak öğrencilerin çalışma mekanı olarak nereleri kullanabilecekleri ve hangi malzemeleri nasıl temin edebilecekleri konuşuldu.

2010 yılı Ocak ayında ilki gerçekleştirilen ‘YTÜ İlk Yıl Mimarlık Eğitiminde 1:1 Prototipler Sergisi’ bu yıl da 12 grup ve yaklaşık 170 öğrenci ile birlikte hayata geçirilecek. Tasarlanan ve üretilen 12 adet öğrenci pavyonu 2011 Ocak ayı sonunda YEM’de sergilenecek.