"Tasarım Tarihinin Ötekileri"



İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 4T Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu, Türkiye’de tasarım tarihi konusunda çalışan akademisyenleri ve tasarımcıları bir araya getirmek amacıyla düzenlediği yıllık toplantıların dördüncüsünde uluslararası bir tartışma platformu yaratıyor. Toplantının teması “ötekiler” olarak belirlendi.

Toplantıda tasarım tarihinde kurulan hegemonik ilişkileri, hiyerarşileri ve dışlananların dışlanış biçimleri irdelenecek. Toplantıda şu sorulara yanıt aranacak:

*Her nesne tasarım nesnesi değilse, tasarım tarihi nesnelerini hangi ölçütlerle seçer? Bu ölçütlerin karar mekanizmaları nasıl çalışırlar?
Tasarım tarihinin eleştirel yazımı hangi kuramsal temellere dayandırılabilir ve özneleri nasıl kurulur?

*Tasarım tartışmalarında kadın ve erkek olguları, erillik ve dişilik kavramları hangi bağlamlarda tartışılabilir? Dışlayıcı olmayan bir tasarım tarihi yazımında toplumsal cinsiyetin rolü nedir?

*Tasarım tarihi yüksek kültür ve popüler kültür ayrımlaşmasını nasıl sorunsallaştırabilir? Bu bağlamda diğer disiplinlerin tarihleriyle (örneğin sanat ya da kültür tarihi) nasıl ilişkilenir?

*Tasarım nesnesinin yer aldığı bölge ile tüketicisi arasındaki ilişki Oryantalizm tartışmalarının ötesinde hangi kuramsal temellerde ele alınabilir? Geçen yüzyıldan beri tartışılan küreselleşme olgusunda yerel olanın eleştirel bir rolü olabilir mi?

*Tasarım alanına katkılarına sessiz kalınan özneler kimlerdir? Bunların katkıları göz önüne alındığında tasarım disiplinlerinin paradigmaları değişebilir mi?

Seminerde bildiri sunmak isteyenlerin sunum başlıklarını 250-300 kelimelik bir özetle birlikte, İngilizce ve Türkçe olarak, gstf-t4@ieu.edu.tr adresine göndermelerinin  gerektiği bildiriliyor. Değerlendirme sonucunda seçilecek öneriler 1 Nisan 2009 tarihinde duyurulacak.

Tasarım Tarihi Toplantıları 2006 yılından beri düzenleniyor.