Tasarım ve Sinema Konferansı’ndan Çağrı



Tasarım ve Sinema alanında düzenlenen Türkiye’deki ilk etkinlik olan 2. Tasarım ve Sinema Konferansı, bu alanlarda gerçekleştirilen kısa film ve sinema ile ilgili her türlü tasarım çalışmalarını 25 Mart 2005 tarihine kadar bekliyor.

06-09 Nisan 2005 tarihlerinde İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenecek olan 2. Tasarım ve Sinema Konferansı, tasarım ve sinema alanlarında yapılan ortak çalışmaların vurgulanması amacıyla, bu alanda düzenlenen dünyadaki ilk etkinlik. Konferansta ayrıca tasarım ve sinema alanlarında gerçekleştirilen çalışmaların da biraraya getirilerek sergilenmesi amaçlanıyor. Konferans düzenleme kurulu, farklı bir anlatım biçimine sahip olan kısa film ve sinema ile alakalı her türlü tasarım çalışmaları beklemekte. Son katılım tarihi 25 Mart 2005.

‘İŞ’ SUNUMU ÇAĞRISI
Farklı disiplinlerin kesişme noktasında yer alan ‘tasarım’ ile, farklı disiplinlerin katkısı ile oluşan ‘sinema’nın biraraya gelişinde üretim artmakta, gerçeğe aitlikler dönüşmekte ve yeni dünyalarla birlikte yeni tasarımlar da yaratılmaktadır. Sinema ve Tasarım bağlamında yaratılanlar görsel birer nesneye dönüşmektedir. Tasarım ve Sinema Konferansı, bildiri sunumlarının yanı sıra sinema ve tasarım ilişkisi üzerine kurgulanmış, yaratılmış tüm biçimleri bir arada sunmayı amaçlamakta. Film, video, tasarım, grafik alanlarından ve diğer tüm alanlardan çalışmaların katılımı beklenmekte.

Gönderilen işlerin konferans dahilinde sunulması ve sergilenmesi öngürülüyor. İş sunumunda, sinema sektörünün ürettikleri, tasarımın sinema için ürettikleri, karşılıklı yapılan çalışmaların ‘iş’ formatında sunulması, sinema ile aynı araçları kullanarak farklı bir üretimleri olan televizyon, dolayısıyla televizyon ve reklam çalışmalarının da tasarımla buluştuğu noktalar sergilenecek.

Sunumu yapılacak işlerde biçim sınırlamaları olmaksızın iki disiplinden ortak paydalar gözetilecek. Pratik ve teoriden katılımın beklendiği iş sunumlarıyla, etkinliğin bir tasarım ve sinema fuarı haline dönüşmesi amaçlanıyor.

TEMA
‘İş’ sunumlarında, konferans temaları ile paralel doğrultuda, biçimlerin ve biçim kavramının irdelenmesi beklenmekte. Ortak paydanın genişliğinin ve çeşitliliğinin vurgulanması amaçlanmakta. Temalar sınırlayıcı değil açıklayıcı.

BİÇİM
TASARIMDA VE SİNEMADA BİÇİM
TASARIMDA SİNEMA
SİNEMADA TASARIM

‘İŞ’ SUNUMU FORMATLARI
İş’ler tasarım ve sinema ile ortaklıklar paylaşan disiplinlerden kabul edilecek. Kabul edilecek formatlar şunlar;
Hareketli Görüntü, perdeye aktarılabilen her türlü görüntü Film, Video vs. VHS (Pal, NTSC), MiniDV, Dijital 8, Hi 8, VideoCD, CD (mpeg, avi, mov), DVD2 Boyutlu Çalışmalar
Pafta, Afiş, Poster vs.
Pafta sunumları (max.) A0 ebadında olmalı.
Paftalarını sunumları için ( max.) A0 ebadında olmalı.

3 Boyutlu Çalışmalar
Model, Maket
Modeller 100x100x100 cm ebadını aşmamalı.
Maketler 100x100 cm ebadını aşmamalı.

Tüm sunumlar bilimsel kurulun tavsiyeleri doğrultusunda düzenleme kurulu tarafından teknik imkanlara bağlı olarak seçilecek.

KATILIM
Katılımcıların, işlerini en geç 25 Mart 2005 tarihine kadar belirtilen adrese özgeçmişleri ile birlikte göndermeleri gerekmekte.

Başvuru aşamasında Hareketli Görüntüler CD formatında, 2 Boyutlu çalışmalar dijital fotoğraf* veya basılı olarak, 3 boyutlu çalışmaların ise ortografik görünümlerini (ön, yan, üst) içeren 5 farklı açıdan dijital fotoğrafının* düzenleme kuruluna e-posta veya posta yolu ile gönderilmesi gerekmekte. Postalama masrafları katılımcılara ait.
-Katılımcılar farklı formatlarda birden fazla iş ile katılabilirler.
-Konferans kapsamına alınanacak işler 30 Mart 2005 tarihinde açıklanacak.
*( min. 1024*768 çözünürlülük)

Detaylı bilgi:
http://www.design-cinema.itu.edu.tr
http://www.design-cinema.itu.edu.tr/iscagri.html

Posta adresi
Ayhan Enşici
İstanbul Teknk Üniversitesi
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
Taşkışla Taksim 34437
İstanbul - Türkiye
e-posta: descine@itu.edu.tr
tel: +90 212 2931300/2268